Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja (CROSBI ID 368657)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Grčević, Đana
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja. Sjeme lana uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa hlađenjem glave preše, bez hlađenja i grijanja glave preše, te uz grijanje glave preše uz dvije temperature. S obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Promjena temperature ima statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata, dok na sastav masnih kiselina lanenog ulja nije utjecala. Indeks boje, te udjel klorofila i karotenoida najveći su kod ulja dobivenog prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Najzastupljeniji lignan u svim uzorcima ulja bio je sekoizolaricirezinol, a najzastupljeniji fenolni spoj siringaldehid. Najveću antioksidacijsku aktivnost imalo je ulje dobiveno prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C.
lan; laneno ulje; hladno prešanje; temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil
nije evidentirano
flaxseed; flaxseed oil; cold pressing; temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
54
14.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb