Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja (CROSBI ID 368657)

Ocjenski rad | diplomski rad

Grčević, Đana Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Grčević, Đana

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj promjene temperature prešanja na svojstva i kvalitetu lanenog ulja. Sjeme lana uzgojeno je na eksperimentalnom polju Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa hlađenjem glave preše, bez hlađenja i grijanja glave preše, te uz grijanje glave preše uz dvije temperature. S obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete, a najbolje iskorištenje dobiveno je procesom prešanja uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Promjena temperature ima statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata, dok na sastav masnih kiselina lanenog ulja nije utjecala. Indeks boje, te udjel klorofila i karotenoida najveći su kod ulja dobivenog prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C. Najzastupljeniji lignan u svim uzorcima ulja bio je sekoizolaricirezinol, a najzastupljeniji fenolni spoj siringaldehid. Najveću antioksidacijsku aktivnost imalo je ulje dobiveno prešanjem uz grijanje glave preše pri temperaturi od 57 ˚C.

lan; laneno ulje; hladno prešanje; temperatura

nije evidentirano

engleski

Influence of the variations in pressing temperature on the characteristics and quality of linseed oil

nije evidentirano

flaxseed; flaxseed oil; cold pressing; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

14.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija