Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mogućnosti transkranijskog obojenog doplera u djece (CROSBI ID 580800)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Đuranović, Vlasta Mogućnosti transkranijskog obojenog doplera u djece // Hrvatsko - slovenski ultrazvuĉni kongres - 2. zajedniĉki kongres Hrvatskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji HLZ-a i Zdruţenja za rabo ultrazvoka v medicini SZD, Rovinj 5-7 May 2011.. 2011

Podaci o odgovornosti

Đuranović, Vlasta

hrvatski

Mogućnosti transkranijskog obojenog doplera u djece

Transkranijski Color Doppler (TCCD) je ultrazvučna metoda kojom se procjenjuje moždana cirkulacija u djece i odraslih. Ta neinvazivna metoda koristi se za ispitivanje moždane hemodinamike kod novorođenčadi, dojenčadi i djece u raznim patološkim stanjima. U novorođenačkoj i dojenačkoj dobi, koristi se u dijagnostici i praćenju promjena moždane hemodinamike kod neurorizične djece (nedonoščad, djeca s perinatalnom asfiksijom, odstupanjem u opsegu glave, dizmorfijom...), kod djece s intrakranijskom hemoragijom, hipoksično-ishemijskom encefalopatijom, sa sumnjom na infekcije SŽS-a, u dijagnostici cerebralnog cirkulacijskog aresta, hidrocefalusa, vaskularnih anomalija, trauma mozga i sl. Kod starije djece, TCCD se koristi u dijagnostici i praćenju djece koja imaju: ponavljajuće glavobolje ( migrene, tenzijske glavobolje, vaskularne i druge vrste glavobolja), ponavljajuće vrtoglavice i sinkope, parcijalne epilepsije, neuromotorna odstupanja (hemiparezu, monoparezu, tetraparezu, poglavito ako su akutno nastala), poremećaj svijesti, sumnju na moždani udar i nakon njega, makrokraniju ili mikrocefaliju. U pedijatrijskoj neurologiji, najčešće se koristi obojeni pulzirajući dopler koji istodobno daje podatke o anatomskim strukturama mozga i strujanju krvi u njima. Sondom od 5 MHz mogu se, u koronarnim i sagitalnim presjecima kroz veliku fontanelu kao akustički prozor, prikazati velike moždane arterije: prednja moždana arterija, unutarnja karotidna arterija i bazilarna arterija /ACA, ICA, BA/. Srednja moždana arterija /MCA/ prikazuje se najbolje u aksijalnom presjeku kroz tanku temporalnu kost, pazeći da kut upada između sonde i krvne žile bude što manji radi točnosti mjerenja brzina. Nakon zatvaranja velike fontanele, pregled se vrši kroz temporalnu kost u aksijalnom presjeku, sondama niže frekvencije /2 TCCD je dakle, neinvazivna dijagnostička metoda sa širokim dijagnostičkim spektrom u dječjoj dobi. No, ponekad se manje promjene na krvnim žilama ne mogu detektirati ovom metodom, pa je u tim slučajevima potrebno učiniti i druge slikovne pretrage mozga i moždanih arterija kao što su Magnetska rezonancija s angiografijom (MRI/MRA) ili digitalna subtrakcijska angiografija (DSA).

transkranijski obojeni doplera; djeca

nije evidentirano

engleski

Transcranial color Doppler in infants and children

nije evidentirano

transcranial color Doppler; infants; children

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Hrvatsko - slovenski ultrazvuĉni kongres - 2. zajedniĉki kongres Hrvatskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji HLZ-a i Zdruţenja za rabo ultrazvoka v medicini SZD, Rovinj 5-7 May 2011.

Podaci o skupu

Hrvatsko - slovenski ultrazvuĉni kongres - 2. zajedniĉki kongres Hrvatskog društva za ultrazvuk u medicini i biologiji HLZ-a i Zdruţenja za rabo ultrazvoka v medicini SZD, Rovinj 5-7 May 2011.

predavanje

05.05.2011-07.05.2011

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti