Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549550

Relacije među instrumentima za procjenu rizika/potreba


Koller - Trbović, Nivex; Nikolić, Branko; Ratkajec - Gašević, Gabrijela
Relacije među instrumentima za procjenu rizika/potreba // 10+ Snage socijalne pedagogije / Ferić - Šlehan, Martina ; Jandrić - Nišević, Anita ; Kranželić, Valentina (ur.).
Zagreb: Hrvatska udruga socijalnih pedagoga, 2010. str. 60-61 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Relacije među instrumentima za procjenu rizika/potreba
(Relations between risk/need assessment instruments)

Autori
Koller - Trbović, Nivex ; Nikolić, Branko ; Ratkajec - Gašević, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10+ Snage socijalne pedagogije / Ferić - Šlehan, Martina ; Jandrić - Nišević, Anita ; Kranželić, Valentina - Zagreb : Hrvatska udruga socijalnih pedagoga, 2010, 60-61

ISBN
978-953-99995-1-1

Skup
10+ Snage socijalne pedagogije

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.-25.04.2010.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Djeca i mladi rizičnog ponašanja; instrumenti za procjenu rizika/potreba; relacije među instrumentima
(Children and youth with behaviour disorders; risk/need assessment instruments; relations between instruments)

Sažetak
U stručnoj javnosti postoji interes za standardiziranu i ujednačenu procjenu rizika / potreba djece i mladih rizičnog ponašanja na području Republike Hrvatske. U svrhu postizanja tog cilja, u projektu su se koristila tri instrument procjene. Stoga smo se u ovom dijelu istraživanja usmjerili na utvrđivanje korelacija između ta tri instrumenta za procjenu rizika / potreba djece i mladih rizičnog ponašanja, sa svrhom provjeravanja njihove kompatibilnosti i eventualne samodostatnosti. Pritom smo krenuli od hipoteze da postoje statistički značajne povezanosti među korištenim instrumentima u odnosu na oba subuzorka ispitanika. Ukupan uzorak ispitanika (N=836), za potrebe ovog istraživanja, podijeljen je u dva subuzorka. U subuzorak 1 ušli su ispitanici iz institucionalnog tretmana, njih 418, a u subuzorak 2 ispitanici iz polu- i izvaninstitucionalnog tretmana (također, 418). Za utvrđivanje relacija među instrumentima korištena je kvazikanonička korelacijska analiza. Kvazikanonička korelacijska analiza za sva tri instrumenta u odnosu na dva subuzorka ispitanika rezultirala je sa šest kvazikanoničkih korelacija, a svaka s jednim statistički značajnim kvazikanoničkim faktorom. Time se potvrdila hipoteza da između sva tri instrumenta na oba subuzoraka ispitanika postoje statistički značajne korelacije. Sva mjerena područja rizika/potreba sva tri instrumenta sudjeluju u definiranju faktora, mada ne istog intenziteta, a o kakvim je konkretnim korelacijama riječ, govori se u izlaganju. Također, moguće je zaključiti da je riječ o međusobno kompatibilnim instrumentima koji mjere rizike / potrebe djece i mladih rizičnog ponašanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013-0000000-2488 - Usklađivanje intervencija s potrebama djece i mladih u riziku: izrada modela (Antonija Žižak, )

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb