Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549546

Alkohol i sljepoća zbog nepažnje


Ivanec, Dragutin; Pavuna, Andro; Tonković, Mirjana; Modić Stanke, Koraljka
Alkohol i sljepoća zbog nepažnje // Riječki dani eksperimentalne psihologije - knjiga sažetaka / Domijan, Dražen ; Bajšanski, Igor ; Maliković, Marko (ur.).
Rijeka: Filozofski fakultet u Rijeci, 2011. str. 21-21 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Alkohol i sljepoća zbog nepažnje
(Alcohol and inattentional blindness)

Autori
Ivanec, Dragutin ; Pavuna, Andro ; Tonković, Mirjana ; Modić Stanke, Koraljka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Riječki dani eksperimentalne psihologije - knjiga sažetaka / Domijan, Dražen ; Bajšanski, Igor ; Maliković, Marko - Rijeka : Filozofski fakultet u Rijeci, 2011, 21-21

Skup
Riječki dani eksperimentalne psihologije

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 22-24.09.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Alkohol ; sljepoća zbog nepažnje ; promet
(Alcohol ; inattentional blindness ; traffic)

Sažetak
Sljepoća zbog nepažnje je fenomen u kojem opažači ne uspijevaju primijetiti potpuno vidljiv, no neočekivan objekt u vidnom polju jer im pažnju zaokuplja neki drugi zadatak, događaj ili objekt. Cilj istraživanja bio je provjeriti utjecaj male količine alkohola u krvi na točnost uratka u zadacima sljepoće zbog nepažnje. Kreirana su dva zadatka. U kvazirealnom zadatku, sudionicima je prikazan kratki video isječak s režiranom ali realnom prometnom situacijom snimljenom video kamerom u kojoj sudionikovo vozilo slijedi drugo, a primarni zadatak sudionika je bio brojenje paljenja zaustavnih svjetala na vozilu ispred te uočavanje značajnih objekata i detalja iz okoline od kojih su neki bili dodani i manipulirani od strane eksperimentatora. U drugom, apstraktnom zadatku, sudionici su trebali promatrati ekran računala na kojem su se po slučaju kretala 3 plava slova p i 3 crna slova d. Zadatak im je bio da broje prijelaze samo za slova p preko linije koja je ekran dijelila na gornju i donju polovinu. Pred kraj zadatka na ekranu se kratko i za sudionike nenajavljeno pojavilo i crveno slovo X koje je po pravcu prošlo s lijeve na desnu stranu na donjoj polovici ekrana i to odmah ispod centralne linije. Nakon završetka zadatka koji je trajao jednu minutu sudionici su trebali izvijestiti o zamjećivanju nečeg neobičnog. Nakon toga, u ponovnom prolasku kroz isti zadatak, uz upozorenje sudionicima da će se dogoditi nešto neobično, umjesto crvenog slova X pojavilo se crno slovo B koje se kratko vrijeme slučajno kretalo po ekranu s ostalim slovima p i d. I nakon ovog zadatka ispitanici su odgovorili na pitanje jesu li primijetili nešto neobično. U istraživanju su sudjelovale dvije skupine ispitanika. Eksperimentalna skupina bila je dovedena u stanje blage alkoholiziranosti (prosječna razina alkohola 0, 69 promila) konzumacijom mješavine votke i soka naranče. Kontrolna skupina konzumirala je sok od naranče. Obje su skupine stavljene pred iste zadatke, a mjera zavisne varijable bila je točnost uočavanja elemenata u vidnom polju. Rezultati su pokazali da kod svih zadataka postoji trend lošijeg učinka, tj. izraženije sljepoće zbog nepažnje u grupi koja je bila alkoholizirana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-0000000-3295 - Integracija informacija kao osnova cjelovitog doživljavanja (Dragutin Ivanec, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb