Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549357

Blago baranjskog Podunavlja


Degmečić, Dražen
Blago baranjskog Podunavlja, Zagreb: Hrvatski lovački savez, 2010 (prirucnik)


Naslov
Blago baranjskog Podunavlja
(Treasure of Baranja Danube Region)

Autori
Degmečić, Dražen

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Hrvatski lovački savez

Grad
Zagreb

Godina
2010

Stranica
66

ISBN
978-953-6109-12-8

Ključne riječi
divljač; jelen obični; lovište; Podunavlje; Baranja
(game; red deer; hunting ground; podunavlje; Baranja)

Sažetak
Za ovaj projekt važna je povezanost nametničkih bolesti koje, osim zdravlja životinja, mogu narušiti i trofejnu vrijednost jelena običnog tj. blaga baranjskog Podunavlja. Prvo poglavlje ukratko govori o geografskom pojmu i povijesti Baranjskog Podunavlja, što već govori o bogatoj, a (pre)često burnoj prošlosti ovih prostora od Eugena Savojskoga 1699. godine, preko Habsburgovaca, Teschena, do naših vremena kad su ovi prostori po tko zna koji puta bili doslovce na prvoj liniji bojišnice. Veseli nas posebno istaknuta činjenica da je nakon pokušaja otuđenja naše blago vraćeno u škrinju matice domovine. Drugo i treće poglavlje govori o meritumu ovog djela, tj. rastu i razvoju rogovlja, zasnovano što na iskustvima drugih autora, što, a to valja posebno istaknuti, na rezultatima vlastitog znanstveno-istraživačkog i stručnog rada. Djelo se bavi značajnim i na hrvatskim prostorima nedovoljno obrađivanom aspektom gospodarenja jelenom odnosno primarno rogovljem odnosno jelenskim trofejima, koji pored financijske vrijednosti i nagrade za uzgojno-selekcijski rad, odražavaju kvalitetu samog staništa te trud uložen u uzgoj ove plemenite divljači. Djelom se želi ukazati na vrijednosti pojedinih parametara u uzgoju jelena prvenstveno u slobodnoj prirodi, kako bi ih se valjano grupiralo i vrednovalo, te time doprinijelo kvalitetnijim uzgojno-selekcijskim zahvatima, osiguranju stabilnosti prihoda, dugotrajnosti gospodarenja i dinamičnoj zaštiti prirodnih bogatstava. Djelo je karakterizirano znanstveno-stručnim pristupom i inovacijama, a sadržava i vrlo konkretne preporuke za rad na terenu. Posebnu pozornost skrećem na autorove osobne fotografije, koje s jedne strane izvrsno ilustriraju tekstualni dio, što nedvojbeno doprinosi njegovoj kvaliteti, a s druge strane govore o autorovoj prisutnosti na terenu, njegovoj kompetentnosti, te istraživačkom trudu i radu. Stoga ovo djelo može biti poučno štivo i našim studentima za pripremu djela ispita u okviru tematskih cjelina koje obrađuju gospodarenje pojedinim vrstama divljači, pomoći znanstvenicima i stručnjacima u praktičnom radu, kao i biti od koristi lovcima praktičarima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija), Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0000000-3590 - Epizootiološka istraživanja nametničkih bolesti divljači u istočnoj Hrvatskoj (Tihomir Florijančić, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Dražen Degmečić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Degmečić, Dražen
Blago baranjskog Podunavlja, Zagreb: Hrvatski lovački savez, 2010 (prirucnik)
Degmečić, D. (2010) Blago baranjskog Podunavlja. Zagreb, Hrvatski lovački savez.
@book{book, author = {Degme\v{c}i\'{c}, D.}, collectioneditor = {De\v{c}ak, \DJuro}, year = {2010}, pages = {66}, keywords = {game, red deer, hunting ground, podunavlje, Baranja}, isbn = {978-953-6109-12-8}, title = {Treasure of Baranja Danube Region}, keyword = {game, red deer, hunting ground, podunavlje, Baranja}, publisher = {Hrvatski lova\v{c}ki savez}, publisherplace = {Zagreb} }