Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 549172

Metoda karakterizacije krajobraza - prostorno planski alat za održivi razvitak


Koščak Miočić-Stošić, Vesna; Dumbović Bilušić, Biserka; Vladimir Kušan
Metoda karakterizacije krajobraza - prostorno planski alat za održivi razvitak // Apolitika 2013, 3.kongres hrvatskih arhitekata / Sanja Cvjetko Jerković (ur.).
2010,: Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, 2010. str. 53-55 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Metoda karakterizacije krajobraza - prostorno planski alat za održivi razvitak
(Landscape characterization method - spatial planning tool for sustainable development)

Autori
Koščak Miočić-Stošić, Vesna ; Dumbović Bilušić, Biserka ; Vladimir Kušan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Apolitika 2013, 3.kongres hrvatskih arhitekata / Sanja Cvjetko Jerković - 2010, : Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata, 2010, 53-55

Skup
Apolitika 2013, 3. kongres hrvatskih arhitekata

Mjesto i datum
Split, Hrvatska,, 25. - 27. studenog 2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Karakterizacija krajobraza; prostorno planiranje; održivi razvitak
(Landscape characterization; spatial planning; sustainable development)

Sažetak
Karakterizacija/tipološka klasifikacija krajobraza je stručna podloga čiju izradu obvezuje domaća i međunarodna zakonska i stručna regulativa. Cilj je prepoznavanje karaktera krajobraza kako bi se razvitak područja temeljio na očuvanju krajobraznih obilježja i posebnosti, važne sastavnice prostornog identiteta. Ona je vitalni alat koji pomaže planerima i svim ostalim akterima razvoja upravljati promjenama u krajobrazu, očuvati krajobrazni identitet područja te omogućava razumijevanje povijesnih i okolišnih dimenzija u suvremenom krajobrazu. Posebna pažnja i važnost je u okviru Europske konvenciije o krajobrazima, 2000. Dana prostornom planiranju i potrebi uključivanja krajobraza i njegove zaštite u sve postupke i razine dokumenata prostornog planiranja. Specifična metoda karakterizacije krajobraza razvijena je i primjenjena u Studiji: Strategija zaštite karaktera krajobraza Grada Zagreba. Raščlamba krajobraza Grada Zagreba na tipove rezultirala je prepoznavanjem 6 općih krajobraznih tipova, na temelju analize prirodnih i antropogenih sastavnica, kao i podataka o karakteristikama izgrađenog prostora, povijesnoj utemeljenosti, obilježjima poljodjelskog načina korištenja, i sl. Određena su područja zajedničkih obilježja za prirodne, doprirodne, poljoprivredne i izgrađene predjele, urbanih, semi - urbanih i ruralnih obilježja. Za navedene tipove i područja analizirane su i ocijenjene: ključne karakteristike, vizualni, povijesni i ekološki karakter, vizualna i krajobrazna osjetljivost, jačina karaktera te pritisci razvoja, temeljem kojih su izrađene smjernice za strategiju planiranja i upravljanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arhitektura i urbanizam, Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-0000000-3593 - Zaštita kvaliteta krajobraza u politici ruralnog razvoja RH (Sonja Butula, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb