Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca (CROSBI ID 332503)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Zrinšćak, Stanko Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca / Lovrić, Tomislav (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1999

Podaci o odgovornosti

Zrinšćak, Stanko

Lovrić, Tomislav

hrvatski

Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca

Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih postupaka bistrenja i filtracije na kvalitetu bijelih vina, s obzirom na ekonomičnost različitih postupaka. Istraživanja su provedena u industrijskim razmjerima, podruma PPK Kutjevo, s bijelim vinima s kontroliranim podrijetlom: Graševina, najraširenija sorta kontinentalne Hrvatske i Traminac, aromatična sorta kod koje se najlakše mogu utvrditi najmanji gubici aromatskih sastojaka. Da bi rezultati bili potpuniji korištene su varijante suhih vina i vina s ostatkom neprovrelog šećera. Za istraživanje je korišten Romicon WF 2/4 i naplavni filter Velo sa vertikalnim sitima. Rezultati istraživanja pokazuju da su vina bistrena klasičnim postupkom bolje ocijenjena od vina koja su bistrena postupcima ultrafiltracije. Troškovi bistrenja suprotno tome manji su ako se primjeni postupak nego kod klasičnog postupka. Zbog toga je važno procijeniti kako i kada primijeniti postupak ultrafiltracije kako bi vina imala minimalne gubitke aromatskih sastojaka, jer jedino tako možemo smanjiti troškove bistrenja i filtracije, a sačuvati kvalitetu vina.

bijelo vino; klasična filtracija; ultrafiltracija; kakvoća vina; ekonomska opravdanost ultrafiltracije

nije evidentirano

engleski

The influence of of filtration procedure on quality and economy production of graševina and traminac wines

nije evidentirano

white wine; classic filtration; ultrafiltration; quality of wine; cost effectiveness

nije evidentirano

Podaci o izdanju

109

08.06.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija