Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca (CROSBI ID 332503)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Zrinšćak, Stanko
Lovrić, Tomislav
hrvatski
Utjecaj postupka filtracije na kvalitetu i ekonomičnost vina graševine i traminca
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj različitih postupaka bistrenja i filtracije na kvalitetu bijelih vina, s obzirom na ekonomičnost različitih postupaka. Istraživanja su provedena u industrijskim razmjerima, podruma PPK Kutjevo, s bijelim vinima s kontroliranim podrijetlom: Graševina, najraširenija sorta kontinentalne Hrvatske i Traminac, aromatična sorta kod koje se najlakše mogu utvrditi najmanji gubici aromatskih sastojaka. Da bi rezultati bili potpuniji korištene su varijante suhih vina i vina s ostatkom neprovrelog šećera. Za istraživanje je korišten Romicon WF 2/4 i naplavni filter Velo sa vertikalnim sitima. Rezultati istraživanja pokazuju da su vina bistrena klasičnim postupkom bolje ocijenjena od vina koja su bistrena postupcima ultrafiltracije. Troškovi bistrenja suprotno tome manji su ako se primjeni postupak nego kod klasičnog postupka. Zbog toga je važno procijeniti kako i kada primijeniti postupak ultrafiltracije kako bi vina imala minimalne gubitke aromatskih sastojaka, jer jedino tako možemo smanjiti troškove bistrenja i filtracije, a sačuvati kvalitetu vina.
bijelo vino; klasična filtracija; ultrafiltracija; kakvoća vina; ekonomska opravdanost ultrafiltracije
nije evidentirano
engleski
The influence of of filtration procedure on quality and economy production of graševina and traminac wines
nije evidentirano
white wine; classic filtration; ultrafiltration; quality of wine; cost effectiveness
nije evidentirano
Podaci o izdanju
109
08.06.1999.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb