Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije (CROSBI ID 769310)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Čvorišćec, Dubravka ; Flegar-Meštrić, Zlata ; Juretić, Dubravka Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije // Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije. 2004.

Podaci o odgovornosti

Čvorišćec, Dubravka ; Flegar-Meštrić, Zlata ; Juretić, Dubravka

hrvatski

Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije

Hrvatska komora medicinske biokemije pokrenula je krajem 2003. godine projekt "Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području medicinske biokemije" u cilju stalnog unapređivanja laboratorijske dijagnostike. Prvim dijelom projekta obuhvaćene su pretrage iz područja opće medicinske biokemije, objavljene u Pravilniku o vrstama pretraga koje obavljaju medicinsko- biokemijski laboratoriji ("Narodne Novine" broj 197/2003.). U realizaciji projekta sudjelovali su Povjerenstvo za harmonizaciju općih medicinsko- biokemijskih pretraga HKMB, Zavod za kliničku kemiju Kliničke bolnice Merkur - Referentni centar za izradu referentnih vrijednosti u području opće medicinske biokemije Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Povjerenstvo za vanjsku procjenu kvalitete rada medicinsko-biokemijskih laboratorija HDMB i Radne skupine za izradu preporučenih metoda u području opće medicinske biokemije HKMB. Dokument s naslovom "Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije" prihvaćen je od Izvršnog odbora HKMB 12. svibnja 2004. godine i objavljen na web stranici HKMB i Priručniku "Organizacija i upravljanje u medicinskom laboratoriju". Zagreb: Medicinska naklada i HKMB, 2004. U dokumentu su referentni intervali prikazani za sve dobne skupine od rođenja do odrasle dobi i ako je klinički relevantno prema spolu. Za š kolsku djecu , adolescente i odraslu dob preporučena je primjena referentnih intervala određenih na modelu Zagreba i u ž e okolice koji po demografskim obilje ž jima referentnih osoba najvi š e odgovaraju populaciji Hrvatske . Izrađeni referentni intervali čine cjelinu jer daju uvid u tijek fizioloških promjena klinički relevantnih biokemijskih i hematoloških sastojaka krvi u dobi od 8-70 godina. Za pedijatrijsku populaciju za koju ne postoje vlastiti referentni intervali preporučena je primjena referentnih intervala prema literaturnim izvorima, pri čemu je temeljni kriterij bio sukladnost primjenjivanih analitičkih metoda s revidiranim preporučenim metodama HKMB, 2004. godine. Za lipidne parametre citirane su vrijednosti prema najnovijim preporukama struke iz 2003. godine. U okviru dokumenta nalazi se i standardizirani izgled i sadržaj laboratorijskog nalaza. Dokument je podložan promjenama u skladu s razvojem medicinsko-biokemijske djelatnosti. Odlukom Izvršnog odbora HKMB primjena preporučenih metoda i referentnih intervala obvezna je za sve medicinsko-biokemijske laboratorije RH od 01.01.2005. godine.

harmonizacija u laboratorijskoj medicini; preporučeni referentnii intervali; vanjska procjena kvalitete

nije evidentirano

engleski

Harmonization of laboratory analysis in the field of general medical biochemistry

nije evidentirano

Harmonization of laboratory medicine; recommended reference intervals; external quality control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Harmonizacija laboratorijskih nalaza u području opće medicinske biokemije

2004.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita