Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548665

Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja


Bosolt, Tina
Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj kultivara i uvjeta proizvodnje na svojstva repičinog ulja
(The influence of cultivars and oil extraction process on the properties of rapeseed oil)

Autori
Bosolt, Tina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.03

Godina
2011

Stranica
53

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Repičino ulje; masne kiseline; fitosteroli; tokoferoli; skvalen
(Rapeseed oil; fatty acids; phytosterols; tocopherols; squalen)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj pet različitih kultivara uljane repice i četiri načina proizvodnje na udio masnih kiselina i pojedinih neosapunjivih komponenti repičinog ulja. Repičino ulje je okarakterizirano visokim udjelom oleinske masne kiseline, ß – sitosterola, brasikasterola i γ – tokoferola te niskim udjelom zasićenih masnih kiselina. Udio pojedinih komponenti između uzoraka ulja se razlikuje stoga ulja dobivena preradom hibrida PR 46 W 9 i PR 46 W 10 ističu se sa visokim udjelom ß – sitosterola, 7 – avenasterola, ukupnih sterola te linolne i palmitinske masne kiseline. Hibrid Toccata okarakteriziran je većim udjelom linolenske masne kiseline dok se sorte Oase i Remy ističu sa većim udjelom oleinske i stearinske masne kiseline. Ulja proizvedena procesom ekstrakcije ističu se sa većim udjelom ukupnih sterola i γ – tokoferola za razliku od ulja proizvedena procesom prešanja. Kultivar ima utjecaja na udio masnih kiselina, fitosterola i tokoferola za razliku od načina proizvodnje i njihove interakcije koji nemaju utjecaja na udio masnih kiselina u uzorcima ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb