Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice (CROSBI ID 368546)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maraš, Jelena Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice / Škevin, Dubravka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Maraš, Jelena

Škevin, Dubravka

hrvatski

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice

Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kultivara te proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksepimentalnom polju Agronomskog fakultetata u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije. Kao najbolje sjeme od tri ispitivana kultivara prema provedenim analizama osnovnih parametara kvalitete sjemena pokazalo se sjeme hibrida PR46W10. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje procesa dobiveno je prešanjam uz prethodno kondicioniranje sjemena. Kultivar i način proizvodnje imaju statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata. Sorta ROBUST ima najveće udjele pigmenata i najviši indeks boje. Udio pigmenata, indeks boje kao i udio ukupnih polifenola značajno je veći kod ulja proizvedenim prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Najzastupljeniji polifenolni spoj u svim uzorcima analiziranih ulja uljane repice je kanolol. Udio ukupnih tokoferola veći je u uzorcima ulja proizvedenim ekstrakcijom i prešanjem uz kondicioniranje nego u uljima proizvedenim hladnim prešanjem. Najzastupljeniji tokoferoli u svim analiziranim uzorcima su α – i γ – tokoferol. Povećana količina bioaktivnih komponenata u uljima proizvedenima prešanjem uz kondicioniranje rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnosti tih ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju tokoferoli.

uljana repica; pigmenti; polifenoli; tokoferoli; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

The influence of cultivars and oil extraction process on the bioactive compounds of rapeseed oil

nije evidentirano

rapeseed oil; pigments; polyphenols; tocopherols; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

08.03.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija