Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice (CROSBI ID 368546)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maraš, Jelena
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kultivara te proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksepimentalnom polju Agronomskog fakultetata u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije. Kao najbolje sjeme od tri ispitivana kultivara prema provedenim analizama osnovnih parametara kvalitete sjemena pokazalo se sjeme hibrida PR46W10. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje procesa dobiveno je prešanjam uz prethodno kondicioniranje sjemena. Kultivar i način proizvodnje imaju statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata. Sorta ROBUST ima najveće udjele pigmenata i najviši indeks boje. Udio pigmenata, indeks boje kao i udio ukupnih polifenola značajno je veći kod ulja proizvedenim prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Najzastupljeniji polifenolni spoj u svim uzorcima analiziranih ulja uljane repice je kanolol. Udio ukupnih tokoferola veći je u uzorcima ulja proizvedenim ekstrakcijom i prešanjem uz kondicioniranje nego u uljima proizvedenim hladnim prešanjem. Najzastupljeniji tokoferoli u svim analiziranim uzorcima su α – i γ – tokoferol. Povećana količina bioaktivnih komponenata u uljima proizvedenima prešanjem uz kondicioniranje rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnosti tih ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju tokoferoli.
uljana repica; pigmenti; polifenoli; tokoferoli; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
The influence of cultivars and oil extraction process on the bioactive compounds of rapeseed oil
nije evidentirano
rapeseed oil; pigments; polyphenols; tocopherols; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
08.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb