Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548655

Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice


Maraš, Jelena
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice 2011., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj kultivara i načina proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata ulja uljane repice
(The influence of cultivars and oil extraction process on the bioactive compounds of rapeseed oil)

Autori
Maraš, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.03

Godina
2011

Stranica
59

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Uljana repica; pigmenti; polifenoli; tokoferoli; antioksidacijska aktivnost
(Rapeseed oil; pigments; polyphenols; tocopherols; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj kultivara te proizvodnje na udio bioaktivnih komponenata u ulju uljane repice. Sjeme uljane repice uzgojeno je na eksepimentalnom polju Agronomskog fakultetata u Zagrebu. Ulja su proizvedena procesom laboratorijskog prešanja sa i bez kondicioniranja sjemena te procesom laboratorijske ekstrakcije. Kao najbolje sjeme od tri ispitivana kultivara prema provedenim analizama osnovnih parametara kvalitete sjemena pokazalo se sjeme hibrida PR46W10. Sva proizvedena ulja bila su visoke kvalitete s obzirom na osnovne parametre kvalitete ulja, a najbolje iskorištenje procesa dobiveno je prešanjam uz prethodno kondicioniranje sjemena. Kultivar i način proizvodnje imaju statistički visoko značajan utjecaj na udio bioaktivnih komponenata. Sorta ROBUST ima najveće udjele pigmenata i najviši indeks boje. Udio pigmenata, indeks boje kao i udio ukupnih polifenola značajno je veći kod ulja proizvedenim prešanjem uz prethodno kondicioniranje. Najzastupljeniji polifenolni spoj u svim uzorcima analiziranih ulja uljane repice je kanolol. Udio ukupnih tokoferola veći je u uzorcima ulja proizvedenim ekstrakcijom i prešanjem uz kondicioniranje nego u uljima proizvedenim hladnim prešanjem. Najzastupljeniji tokoferoli u svim analiziranim uzorcima su α – i γ – tokoferol. Povećana količina bioaktivnih komponenata u uljima proizvedenima prešanjem uz kondicioniranje rezultirala je višom antioksidacijskom aktivnosti tih ulja. Najbolju korelaciju sa antioksidacijskom aktivnosti pokazuju tokoferoli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb