Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548640

Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata


Cota, Ivana
Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata
(The impact of various ways of rapeseed oil production on the composition of bioactive components)

Autori
Cota, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.12

Godina
2010

Stranica
56

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Sjeme uljane repice; ulje repice; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
(Rapeseed; rapeseed oil; phenolic compound; antioxidant activity)

Sažetak
U svjetskoj proizvodnji ulja, repičino ulje nalazi se na trećem mjestu. Proizvodi se iz kvalitetnog sjemena repice, kombinacijom prešanja i ekstrakcije otapalima uz rafinaciju, ili samo prešanjem. Repičino ulje bogato je bioaktivnim komponentama na čiji udjel utječe odabrani način proizvodnje. U ovom radu provedeno je određivanje osnovnih parametara kvalitete pet kultivara repice od kojih je najbolja svojstva imao uzorak Oase RW4. Iz kultivara (hibrid PR46W10) koji se već nalazi na tržištu proizvedeni su uzorci ulja hladnim prešanjem i prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena, te ekstrakcijom organskim otapalima uz dvije temperature procesa. Najbolje iskorištenje imao je proces prešanja sa kondicioniranjem. Niti jedan od procesa proizvodnje nije negativno utjecao na kvalitetu proizvedenih ulja. Najviše klorofila bilo je u kondicioniranom ulju, a najviše karotenoida u ulju ekstrahiranom otapalom pri višoj temperaturi. Prešanje uz kondicioniranje sjemena daje ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću, koja je rezultat najvećeg udjela ukupnih fenolnih sastojaka. Dominantan fenol je kanolol, specifičan fenolni spoj repičinog ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb