Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata (CROSBI ID 368543)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cota, Ivana
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj načina proizvodnje ulja uljane repice na sastav bioaktivnih komponenata
U svjetskoj proizvodnji ulja, repičino ulje nalazi se na trećem mjestu. Proizvodi se iz kvalitetnog sjemena repice, kombinacijom prešanja i ekstrakcije otapalima uz rafinaciju, ili samo prešanjem. Repičino ulje bogato je bioaktivnim komponentama na čiji udjel utječe odabrani način proizvodnje. U ovom radu provedeno je određivanje osnovnih parametara kvalitete pet kultivara repice od kojih je najbolja svojstva imao uzorak Oase RW4. Iz kultivara (hibrid PR46W10) koji se već nalazi na tržištu proizvedeni su uzorci ulja hladnim prešanjem i prešanjem uz prethodno kondicioniranje sjemena, te ekstrakcijom organskim otapalima uz dvije temperature procesa. Najbolje iskorištenje imao je proces prešanja sa kondicioniranjem. Niti jedan od procesa proizvodnje nije negativno utjecao na kvalitetu proizvedenih ulja. Najviše klorofila bilo je u kondicioniranom ulju, a najviše karotenoida u ulju ekstrahiranom otapalom pri višoj temperaturi. Prešanje uz kondicioniranje sjemena daje ulje s najvišom antioksidacijskom aktivnošću, koja je rezultat najvećeg udjela ukupnih fenolnih sastojaka. Dominantan fenol je kanolol, specifičan fenolni spoj repičinog ulja.
sjeme uljane repice; ulje repice; fenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost
nije evidentirano
engleski
The impact of various ways of rapeseed oil production on the composition of bioactive components
nije evidentirano
rapeseed; rapeseed oil; phenolic compound; antioxidant activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
01.12.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb