Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548613

Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima


Domijan, Tomislav
Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima 2011., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Optimiranje procesa bijeljenja sojinog ulja u laboratorijskim uvjetima
(Optimisation of soybean oil bleaching process in laboratory conditions)

Autori
Domijan, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.03

Godina
2011

Stranica
99

Mentor
Škevin, Dubravka

Ključne riječi
Bijeljenje; oksidacija ulja; optimiranje; sojino ulje; zemlja za bijeljenje
(Bleaching; bleaching earth; oil oxidation; optimisation; soybean oil)

Sažetak
Proizvodnja sojinog ulja završava rafinacijom u kojoj je najosjetljivija faza proces bijeljenja. Cilj ovog rada bio je optimirati uvjete bijeljenja (temperatura, udjel zemlje za bijeljenje i trajanje procesa) neutraliziranog sojinog ulja provedenog u laboratorijskim uvjetima, s obzirom na njihov utjecaj na učinkovitost bijeljenja, oksidacijsku stabilnost ulja i udjel sterola i tokoferola u bijeljenom ulju. Za postavljanje okvirnih parametara industrijskog bijeljenja pokazalo se da su najbolji uvjeti korištenje 1% zemlje za bijeljenje pri temperaturi od 95 ºC i to kroz 20 minuta. Pri tim uvjetima oksidacijske promjene ulja kao i formiranje trans izomera masnih kiselina su najmanje, a učinkovitost bijeljenja i zaostajanje vrijednih negliceridnih komponenti u bijeljenom ulju je zadovoljavajuća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-0704 - Stabilnost ulja i bioaktivnih spojeva u ulju tijekom prerade i skladištenja (Dubravka Škevin, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb