Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548576

Sezonske promjene u strukturi makrozoobentosa na lotičkim staništima rijeke Krke obraslim briofitskom vegetacijom


Babačić Ajduk, Anita
Sezonske promjene u strukturi makrozoobentosa na lotičkim staništima rijeke Krke obraslim briofitskom vegetacijom 2010., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Sezonske promjene u strukturi makrozoobentosa na lotičkim staništima rijeke Krke obraslim briofitskom vegetacijom
(Seasonal Changes In The Structure Of Macrozoobenthos At Lotic Habitats Of The Krka River Overgrown With Biophytic Vegetation)

Autori
Babačić Ajduk, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2010

Stranica
142

Mentor
Mihaljević, Zlatko

Ključne riječi
Makrozoobenstos; lotička staništa; mahovine
(Macrozoobentos; lotic habitat; bryophytes)

Sažetak
Istraživanja su provedena na krškoj rijeci na tri postaje: Krčić izvorišno područje, Roški slap -srednji dio toka i Skradinski buk - donji dio toka od rujna 2001. do ožujka 2004. godine. Odabrane postaje znatno se razlikuju po hidrološkim i ekološkim obilježjima. Za izvorišno područje karakteristična je manja brojnost i bioraznolikost makrozoobentosa zbog ujednačenih fizikalno-kemijskih obilježja. Upravo konstatnost temperature i stabilnosti abiotičkih faktora u izvorskim dijelu Krke čimbenici su koji određuju usku longitudinalnu rasprostranjenost endemske vrste Fontogammarus dalmatinus, odnosno podvrste F. dalmatinus krkensis. Na navedenoj postaji brojnošću dominira skupina Plecoptera čiji su predstanici karakteristični za izrazito čiste gornje tokove tekućica. Na nizvodnim postajama zabilježena je znatno veća brojnost i raznolikost. U zajednici makrozoobentosa na postaji Roški slap brojnošću se ističu predstavnici Amphipoda (Gammarus balcanicus i Echinogamarus acarinatus) te ličinke Diptera (Chironomidae) koje u mahovinama nalaze znatne količine finog detritusa kao važnog izvora hrane. Postaja Skradinski buk je pod velikim utjecajem vode koja je bogata plankonskim organizmima, što uvjetuje veliku brojnost sakupljača - procjeđivača, posebice predstavnika trihopterske porodice Hvdropsichidae. Rezultati istraživanja ukazuju na ovisnost brojnosti jedinki makroskopskih beskralješnjaka o protoku, odnosno o sezonskim promjenama ekoloških uvijeta. Briofitska vegetacija svojom strukturom definira okolišne uvjete mikrostaništa u krškim tekućicama na način da osigurava zaštitu od predatorskog pritiska, usporava brzinu strujanja vode što omogućuje zadržavanje i nakupljanje usitnjene organske tvari, koja kao izvor hrane utječe na biocenotički sastav i funkcionalni ustroj zajednice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1193080-3076 - Taksonomija, ekologija i biogeografija beskralješnjaka vodenih ekotona Hrvatske (Mladen Kerovec, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb