Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.) (CROSBI ID 368533)

Ocjenski rad | diplomski rad

Belko, Dubravko UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.) / Radojčić Redovniković, Ivana (mentor); Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Belko, Dubravko

Radojčić Redovniković, Ivana

hrvatski

UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)

Batat je visoko energetska kultura (puno škroba, malo šećera) bogat prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, kao što su polifenoli, tokoferoli i β-karoten. Korijen batata koristi se kao hrana i kao industrijski izvor škroba, dočim su listovi u velikoj mjeri zanemareni, izuzev korištenja kao stočne hrane. U radu je ispitan utjecaj mineralnih gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija (1:2, 5 i 1:5) te dodatak Zeolita i Fitolife-a na udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet u polifenolnim ekstraktima korijena i listova kultivara batata sorte Bat 1. U uzorcima lista također je određen sastav i udjel flavonoida pomoću HPLC-a. U listu je utvrđen značajno veći udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet nego u korijenu. Mineralna gnojiva i dodaci utječu na povećanje udjela polifenola u korijenu, dok za list značajna razlika nije utvrđena. Od flavonoida u listovima su identificirani miricetin, kvercetin, apigenin i kamferol. U oba pokusa utvrđen je značajan porast ukupnih flavonoida.

batat; flavonoidi; ORAC metoda; polifenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

THE INFLUENCE OF FERTILIZATION ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN SWEET POTATO (Ipomoea batatas L.)

nije evidentirano

flavonoids; ORAC assay; polyphenols; sweet potato

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

17.09.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagrebu

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija