UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.) (CROSBI ID 368533)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Belko, Dubravko
Radojčić Redovniković, Ivana
hrvatski
UTJECAJ GNOJIDBE NA BIOLOŠKI AKTIVNE SPOJEVE BATATA (Ipomoea batatas L.)
Batat je visoko energetska kultura (puno škroba, malo šećera) bogat prehrambenim vlaknima, mineralima, vitaminima i antioksidansima, kao što su polifenoli, tokoferoli i β-karoten. Korijen batata koristi se kao hrana i kao industrijski izvor škroba, dočim su listovi u velikoj mjeri zanemareni, izuzev korištenja kao stočne hrane. U radu je ispitan utjecaj mineralnih gnojiva s različitim omjerom dušika i kalija (1:2, 5 i 1:5) te dodatak Zeolita i Fitolife-a na udio ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet u polifenolnim ekstraktima korijena i listova kultivara batata sorte Bat 1. U uzorcima lista također je određen sastav i udjel flavonoida pomoću HPLC-a. U listu je utvrđen značajno veći udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet nego u korijenu. Mineralna gnojiva i dodaci utječu na povećanje udjela polifenola u korijenu, dok za list značajna razlika nije utvrđena. Od flavonoida u listovima su identificirani miricetin, kvercetin, apigenin i kamferol. U oba pokusa utvrđen je značajan porast ukupnih flavonoida.
batat; flavonoidi; ORAC metoda; polifenolni spojevi
nije evidentirano
engleski
THE INFLUENCE OF FERTILIZATION ON BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS IN SWEET POTATO (Ipomoea batatas L.)
nije evidentirano
flavonoids; ORAC assay; polyphenols; sweet potato
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
17.09.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagrebu