Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Rasprostranjenost i biološko-ekološke značajke invazivne vrste Potamopyrgus antipodarum (Gray, 1843) (Mollusca, Gastropoda) (CROSBI ID 368530)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Hanžek, Nikola Rasprostranjenost i biološko-ekološke značajke invazivne vrste Potamopyrgus antipodarum (Gray, 1843) (Mollusca, Gastropoda) / Lajtner, Jasna (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2011

Podaci o odgovornosti

Hanžek, Nikola

Lajtner, Jasna

hrvatski

Rasprostranjenost i biološko-ekološke značajke invazivne vrste Potamopyrgus antipodarum (Gray, 1843) (Mollusca, Gastropoda)

Invazivna vrsta puža, Potamopyrgus antipodarum (Gray, 1843), autohtona je vrsta na Novom Zelandu. Hrani se perifitonom, dijatomejama i biljnim i životinjskim detritusom. Rasprostranila se po cijelom svijetu gdje negativno utječe na bioraznolikost i uzrok je velikih gospodarskih šteta. U populacijama koje mogu dosegnuti brojnost jedinki od 800 000/m² prevladavaju ženke koje se razmnožavaju partenogenezom. Vrsta je u kompeticiji za hranu i prostor s autohtonim vrstama koje na taj način direktno ugrožava. Prilagodbe kao što su tolerancija na veliki raspon temperatura, velike dubine i visoke vrijednosti saliniteta daju joj prednost u odnosu na autohtone vrste. Ukoliko dođe do uspostavljanja stabilnih populacija, vrstu je nemoguće eliminirati. Zbog toga su preventivne metode poput kemijskog tretmana, isušivanja, zagrijavanja, zamrzavanja i pranja opreme, koja se prethodno koristila na mjestima gdje je prisutna vrsta P. antipodarum, izuzetno važne. Osim toga, bitna je i edukacija o načinima širenja ove vrste kao i o metodama kontrole.

invazivna vrsta; Potamopyrgus antipodarum; Gastropoda; rasprostranjenost; biološko-ekološke značajke

nije evidentirano

engleski

Distribution and bio-ecological characteristics of the invasive species Potamopyrgus antipodarum (Gray, 1843) (Mollusca, Gastropoda)

nije evidentirano

invasive species; Potamopyrgus antipodarum; Gastropoda; distribution; bio-ecological characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

18

12.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija