Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha (CROSBI ID 368527)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mrkšić, Jasmina Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Mrkšić, Jasmina

Matin, Ana

hrvatski

Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha

Plod oraha sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra oraha dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Danas se korištenje biomase za proizvodnju energije provodi uvažavajući načelo održivog razvitka. Upotrebljava se isključivo drvna masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad u šumarstvu i drvnoj industriji, odnosno višak slame i drugi poljoprivredni ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Takva biomasa upotrebljava se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije ili se prerađuje u plinovita i tekuća goriva za korištenje u prometu i kućanstvima. Orah je voćka koja daje dvije vrste biomase godišnje i to jedan u obliku prirasta orezane drvne biomase. Drugi puta su to plodovi oraha koji su vrlo cijenjeni, hranjivi i traženo voće na domaćem i stranom tržištu, odnosno njihova ljuska. Ipak proizvodnja oraha u Republici Hrvatskoj je mala i podmiruje tek oko 5% domaćih potreba, pa je Hrvatska prisiljena uvoziti velike količine oraha iz inozemstva, uglavnom iz Kalifornije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav jezgre i energetski potencijal ljuske oraha. U tu svrhu će se istražiti fizikalne karakteristike ploda, kemijske karakteristike jezgre i energetske ljuske oraha.

Orah; nutritivni sastav; energetski sastav; biomasa

nije evidentirano

engleski

Nutrition and energetic properties of walnut kernel and shell

nije evidentirano

Walnut; nutritional composition; the composition of energy; biomass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

53

18.11.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)