Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha (CROSBI ID 368527)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mrkšić, Jasmina
Matin, Ana
hrvatski
Nutritivna i energetska svojstva jezgre i ljuske oraha
Plod oraha sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra oraha dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Danas se korištenje biomase za proizvodnju energije provodi uvažavajući načelo održivog razvitka. Upotrebljava se isključivo drvna masa koja je nastala kao sporedni proizvod ili otpad u šumarstvu i drvnoj industriji, odnosno višak slame i drugi poljoprivredni ostaci koji se ne mogu više iskoristiti. Takva biomasa upotrebljava se kao gorivo u postrojenjima za proizvodnju električne i toplinske energije ili se prerađuje u plinovita i tekuća goriva za korištenje u prometu i kućanstvima. Orah je voćka koja daje dvije vrste biomase godišnje i to jedan u obliku prirasta orezane drvne biomase. Drugi puta su to plodovi oraha koji su vrlo cijenjeni, hranjivi i traženo voće na domaćem i stranom tržištu, odnosno njihova ljuska. Ipak proizvodnja oraha u Republici Hrvatskoj je mala i podmiruje tek oko 5% domaćih potreba, pa je Hrvatska prisiljena uvoziti velike količine oraha iz inozemstva, uglavnom iz Kalifornije. Cilj ovog diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav jezgre i energetski potencijal ljuske oraha. U tu svrhu će se istražiti fizikalne karakteristike ploda, kemijske karakteristike jezgre i energetske ljuske oraha.
Orah; nutritivni sastav; energetski sastav; biomasa
nije evidentirano
engleski
Nutrition and energetic properties of walnut kernel and shell
nije evidentirano
Walnut; nutritional composition; the composition of energy; biomass
nije evidentirano
Podaci o izdanju
53
18.11.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb