Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548452

Pionska fuzija lakih jezgara


Gašparić, Igor; Čaplar, Roman; Joulaeizadeh, Leila; Löhner, Herbert
Pionska fuzija lakih jezgara // Knjiga sažetaka / Gajović, Andreja ; Tokić, Vedrana ; Zorić, Maja ; Maruščak, Tomislav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko fizikalno društvo, Zagreb, 2011. str. 76-76 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Pionska fuzija lakih jezgara
(Pionic fusion of light nuclei)

Autori
Gašparić, Igor ; Čaplar, Roman ; Joulaeizadeh, Leila ; Löhner, Herbert

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka / Gajović, Andreja ; Tokić, Vedrana ; Zorić, Maja ; Maruščak, Tomislav - Zagreb : Hrvatsko fizikalno društvo, Zagreb, 2011, 76-76

ISBN
978-953-7178-20-8

Skup
7. znanstveni sastanak Hrvatskog fizikalnog društva

Mjesto i datum
Primošten, Hrvatska, 13-16.11.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Pionska fuzija; stvaranje piona ispod praga
(Pionic fusion; subthreshold pion production)

Sažetak
Reakcija pionske fuzije u kojoj se dvije jezgre fuzioniraju u novu emitirajući pritom pion, zahtijeva veoma koherentni mehanizam i stoga pruža uvid u kolektivno gibanje nukleona u jezgri. Reakcija 4He(3He, π0)7Be se eksperimentalno proučavala na energiji snopa od oko 10 MeV iznad praga stvaranja. Eksperiment je izveden na KVI-u, u Groningenu na akceleratoru AGOR. Stvorene jezgre su detektirane pomoću niza phoswich detektora [1] u fokalnoj ravnini Big-Bite spektrometra [2] u koincidenciji s fotonima nastalim u raspadu neutralnog piona koji su detektirani u Plastic Ball detektoru [3]. Plastic Ball sadrži 552 phoswich detektora koji pokrivaju laboratorijske polarne kuteve 50<θ<160 u gotovo cijelom azimutalnom rasponu. Da bi se poboljsala efikasnost detekcije fotona unutar Plastic Ball detektora postavljeno je 64 kristala CsI [4]. Složene jezgre su identificirane analizom oblika signala i mjerenjem vremena preleta. One su korelirane s dva fotona opažena u Plastic Ball detektoru s velikim kutem između njih što odgovara raspadu piona. Izborom događaja dobije se oko 500 događaja pionske fuzije bez pozadine. Kutna raspodjela piona je korigirana prema akceptanciji i efikasnosti koje su dobivene iz simulacija i normaliziranih prema struji snopa. Mjereni diferencijalni udarni presjek uspoređen je s postojećim teorijskim proračunima. Prilagodba na red Legendreovih polinoma daje za ukupni udarni presjek σ=(53±9) nb.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-1191005-2879 - Fizika teških iona (Zoran Basrak, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb