Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54844

Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup


Gracin, Leo; Kovačević Ganić, Karin; Komes, Draženka; Marasović, Sretna
Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup // Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan (ur.).
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000. str. 25-26 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Promjena koncentracije procijanidina tijekom proizvodnje vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup
(Changes in concentration of procyanidin ocuring in the production of the Plavac Mali Wine from Dingač and Postuo localities)

Autori
Gracin, Leo ; Kovačević Ganić, Karin ; Komes, Draženka ; Marasović, Sretna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu / Maleš, Petar ; Maceljski, Milan - Split : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2000, 25-26

Skup
Unaprjeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 29-30. 03. 2000

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Vino Plavac mali; procijanidini; polifenoli; barrique
(Wine Plavac mali; procyanidin; polyphenols; barrique)

Sažetak
Plavac mali kao autohtona sorta dalmatinskog krša interesantna je s obzirom na koncentraciju polifenolnih spojeva, posebno procijanidina. Procijanidini su važna skupina polifenolnih spojeva vina. Ekstrakcijom polifenolnih spojeva tijekom maceracije crnog grožđa konačno vino dobiva određenu boju , trpkost i gorčinu. Procijanidini su važni i s zdravstvenog aspekta jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i imaju antikancerogeno djelovanje. U ovom istraživanju određivana je koncentracija procijanidina (najodgovorniji za trpkost) tijekom svih faza proizvodnje vina. Korištena je metoda po Folin- Ciocalteau uz prethodnu niskotlačnu tekućinsku kromatografiju na Sephadex-u LH-20 (1). Ispitivani uzorci vina Plavac mali s položaja Dingač i Postup odlikuju se izraženom trpkošću što su potvrdili i rezultati ispitivanja. Određena je koncentracija procijanidina i do 1000 mg/L , dok je prema literaturnim podacima prosječna koncentracija ovih spojeva u crnim vinima 270 mg/L (1). Rezultati ovog istraživanja su pokazali da se aeriranjem vina (pretakanjem) isprva povećava sadržaj procijanidina, dok se odležavanjem u barrique bačvama konstantno smanjuje sadržaj tih spojeva uslijed njihovog taloženja što je u skladu s nekim podacima iz literature (2). Metoda određivanja procijanidina u vinu uslijed jednostavnosti izvođenja mogla bi postati rutinska analiza. Takvi rezultati mogli bi se koristiti u cilju poboljšanja konačne kvalitete vina.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
058505

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb