Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 548083

Zbirka presuda Europskog suda (Izbor recentne prakse)


Zbirka presuda Europskog suda (Izbor recentne prakse), Zagreb: Inženjerski biro d.d., 2011 (prirucnik)


Naslov
Zbirka presuda Europskog suda (Izbor recentne prakse)
(The Selection of Cases of the European Court of Justice (Recent Case Law))

Urednik/ci
Bodiroga - Vukobrat, Nada, Đerđa, Dario, Pošćić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, prirucnik, ostalo

Izdavač
Inženjerski biro d.d.

Grad
Zagreb

Godina
2011

Stranica
465

ISBN
978-953-262-056-6

Ključne riječi
Europski sud ; sudska praksa
(European Court of Justice ; case law)

Sažetak
Izbor presuda u ovoj Zbirci namijenjen je studentima pravnih i ekonomskih fakulteta, poslijediplomantima, sucima i odvjetnicima i svima onima koji se bave europskim pravom. Prilikom odabira presuda namjera urednika bila je pružiti čitatelju mogućnost čitanja zbirke „od korica do korica“ kao i mogućnost konzultiranja u svakodnevnom radu glede europskoga prava. Prilikom klasifikacije predmeta urednici su se vodili načinom klasifikacije koju predviđa Ugovor o funkcioniranju Europske unije. Naime, 1. prosinca 2009. godine stupio je na snagu Ugovor o funkcioniranju Europske unije (Ugovor iz Lisabona) koji je zamijenio Ugovor o Europskoj uniji i Ugovor o Europskoj zajednici u njihovoj verziji iz Nice. Ugovor je unio veliki broj novina supstancijalnog karaktera. Jedna od njih je i tzv. erozija „arhitekture tri stupa“ Europske unije. Upravo je posebna vrijednost zbirke što su prvi put predmeti koji se odnose na policijsku i pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima uključeni u poglavlje Unutarnje djelovanje Unije i sektorske politike. Najveći broj presuda u ovoj Zbirci odnosi na vrijednosti koje su povezane sa stvaranjem unutarnjeg tržišta, slobodom kretanja osoba, usluga i kapitala, tržišnim natjecanjem, poreznim odredbama, gospodarskom i monetarnom politikom, trgovinskom politikom, zaštitom potrošača, kao i politikom zaštite okoliša. Osobita se pozornost posvećuje prijeporima tržišnih i socijalnih odnosa, odnosno temeljnih ljudskih prava i temeljnih gospodarskih sloboda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
115-1151212-2637 - Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje - europski zahtjevi i hrvatska rješenja (Nada Bodiroga-Vukobrat, )

Ustanove
Pravni fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Nada Bodiroga-Vukobrat (urednik)

Avatar Url Dario Đerđa (urednik)

Avatar Url Ana Pošćić (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Zbirka presuda Europskog suda (Izbor recentne prakse), Zagreb: Inženjerski biro d.d., 2011 (prirucnik)
Bodiroga - Vukobrat, Nada, Đerđa, Dario, Pošćić, Ana (ur.) (2011) Zbirka presuda Europskog suda (Izbor recentne prakse). Zagreb, Inženjerski biro d.d..
@book{book, year = {2011}, pages = {465}, keywords = {European Court of Justice, case law}, isbn = {978-953-262-056-6}, title = {The Selection of Cases of the European Court of Justice (Recent Case Law)}, keyword = {European Court of Justice, case law}, publisher = {In\v{z}enjerski biro d.d.}, publisherplace = {Zagreb} }