Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju (CROSBI ID 477048)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Gracin, Leo ; Pajkin Tučkar, Dubravka ; Delonga, Karmela ; Lovrić, Tomislav
hrvatski
Polifenolni spojevi vina Plavac mali određeni visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC) uz UV-Diode Array detekciju
Polifenolni spojevi u vinima važni su radi utjecaja na senzorna svojstva (gorčinu, oporost i boju). Njihov je sastav i međusobni odnos određen sortom grožđa [1], ali utjecaj imaju i uvjeti uzgoja te godina berbe. Iz tog razloga spadaju u spojeve koji mogu poslužiti za identifikaciju vina. Neki polifenoli imaju značajan pozitivan utjecaj na bolesti kardiovaskularnog sustava, te antikancerogeno djelovanje. Za njihovo određivanje moguće je primjeniti različite kemijske i instrumentalne metode, među kojima važno mjesto pripada tekućinskoj kromatografiji. U ovom su radu u vinima Plavac mali s položaja Dingač (vinarija Grgić vina, Trstenik) analizirani polifenolni spojevi visokotlačnom tekućinskom kromatografijom, uz prethodnu ekstrakciju na čvrstoj fazi (C18 i SAX) [2]. Reverzno faznom tekućinskom kromatografijom (RPLC, C18) s pokretnom fazom acetonitril-voda-octena kiselina razdvojeni su i identificirani slijedeći spojevi: vanilinska, kava, siringinska, p-kumarna i ferulična kiselina (derivati hidroksicimetne kiseline), galna kiselina (derivat hidroksibenzojeve), katehin, epikatehin (flavan.3-oli) i vanilin. Identifikacija i kvantifikacija provedena je pomoću vanjskog standarda, a potvrda strukture razdvojenih spojeva UV-spektrima (UV-Diode Array detekcija). Određivanje polifenolnih spojeva u vinu Plavac mali početak je poboljšanja poznavanja autohtonih hrvatskih sorti u cilju poboljšanja kakvoće vina i nadzora na tržištu vina.
Plavac mali; polifenoli; HPLC; ekstrakcija na čvrstoj fazi
nije evidentirano
engleski
Determination of Polyphenols in the "Plavac mali" Wine by High-performance Liquid Chromarographic (HPLC) with UV-Diode Array Detector
nije evidentirano
Plavac mali wine; polyphenols; HPLC; solid-phase extraction
nije evidentirano
Podaci o prilogu
24-x.
2000.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
Maleš, Petar ; Maceljski, Milan ;
Split: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Podaci o skupu
Unaprijeđenje poljoprivrede i šumarstva na kršu
predavanje
29.03.2000-30.03.2000
Split, Hrvatska