Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 547165

SUVREMENI PRISTUPI UPRAVLJANJU ZALIHAMA


Pupavac, Drago
SUVREMENI PRISTUPI UPRAVLJANJU ZALIHAMA // Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko et al. (ur.).
Osijek: Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011. str. 47-58 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
SUVREMENI PRISTUPI UPRAVLJANJU ZALIHAMA
(MODERN APPROACHES TO INVENTORY MANAGEMENT)

Autori
Pupavac, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu / Segetlija, Zdenko et al. - Osijek : Ekonomski fakultet u Osijeku, 2011, 47-58

Skup
Poslovna logistika u suvremenom menadžmentu

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 20.10.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Upravljanje zalihama; modeli upravljanja zalihama; DRP; servis isporuke
(Inventory management; approaches to managing inventory; DRP; customer service)

Sažetak
Jedna od najvažnijih zadaća logističkog menadžmenta je upravljanje zalihama. Temeljna je misija upravljanja zalihama pronaći optimalan odnos između proizvoda na zalihama i razine servisa isporuke. Tradicionalni model upravljanja zalihama (EOQ) sve više se nadopunjuje ili ustupa mjesto suvremenim modelima upravljanja: točno na vrijeme (JIT), planiranje potreba za materijalom (MRP), planiranje i kontrola zaliha na osnovi tržišnih uvjeta distribucije (DRP). Predmet istraživanja od značaja za ovaj rad jest planiranje i kontrola zaliha na osnovi tržišnih uvjeta distribucije (DRP). U domaćoj znanstvenoj i stručnoj literaturi ovaj model je najmanje obrađen. Da bi se ovaj suvremeni model upravljanja zalihama primjereno istražio i elaborirao u radu su u različitim kombinacijama primjenjene sljedeće znanstvene metode: deskriptivna metoda, metoda klasifikacije, metoda analize i sinteze, metoda indukcije i dedukcije, matematička metoda i empirijska metoda. Dobivene spoznaje temelje se na analizi praktičnog poslovnog primjera i predstavljaju temeljne postavke za planiranje i kontrolu zaliha na osnovi tržišnih uvjeta distribucije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Indeksirano u EconPapersPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
236-0000000-1701 - Menadžment u poduzetničkoj ekonomiji (Marčelo Dujanić, )

Ustanove
Veleučilište u Rijeci

Autor s matičnim brojem:
Drago Pupavac, (241845)