Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 546929

Kvalitativne osobitosti sjemena čivitnjače (Amorpha fruticosa L.)


Gradečki-Poštenjak, Marija; Liović, Boris; Novak Agbaba, Sanja
Kvalitativne osobitosti sjemena čivitnjače (Amorpha fruticosa L.) // ˝Biological-Ecological and Energetic Characteristics of Indigobush (Amorpha fruticosa L.) in Croatia˝ / Ante P.B. Krpan (ur.).
Zagreb: Croatian Forest Research Institute, Croatian Forests Ltd., Croatian Chamber or Forestry and Wood Technology Engineers, Zagreb, 2009. str. 31-31 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kvalitativne osobitosti sjemena čivitnjače (Amorpha fruticosa L.)
(Qualitative properties of Indigobush seed(Amorpha fruticosa L.))

Autori
Gradečki-Poštenjak, Marija ; Liović, Boris ; Novak Agbaba, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
˝Biological-Ecological and Energetic Characteristics of Indigobush (Amorpha fruticosa L.) in Croatia˝ / Ante P.B. Krpan - Zagreb : Croatian Forest Research Institute, Croatian Forests Ltd., Croatian Chamber or Forestry and Wood Technology Engineers, Zagreb, 2009, 31-31

ISBN
978-953-98401-6-5

Skup
Scientific Symposium with International Participation˝Biological-Ecological and Energetic Characteristics of Indigobush (Amorpha fruticosa L.) in Croatia˝

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 12. 03. 2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Čivitnjača; kvaliteta sjemena; zdravstveno stanje sjemena
(Indigobush; seed quality; seed health)

Sažetak
Čivitnjača (Amorpha fruticosa L.) pripada rodu listopadnih grmova ili polugrmova (Amorpha L.) iz porodice Leguminosae. Prirodno je rasprostranjena od južnog dijela Kanade do Meksika, a u Hrvatskoj u nizinskim šumama Posavine, Podravine i Podunavlja. U Europu je donesena u prvoj polovici 18. st., a u Hrvatsku stotinjak godina kasnije. Zbog brzog i bujnog rasta brzo osvaja i zakorovljuje šumska staništa, te otežava, a ponegdje i onemogućava obnovu šuma prirodnim putem ili pošumljavanjem. Zbog te agresivnosti smatra se nepoželjnom vrstom u šumarstvu, no zbog drugih pozitivnih osobitosti listova, izbojaka i sjemena vrlo je interesantna za kontrolirani uzgoj. Cilj istraživanja bio je određivanje nekih svojstava kvalitete uskladištenog i svježeg sjemena koristeći različite metode i aparate, te uspoređivanje dobivenih rezultata. Ispitivani su slijedeći elementi kvalitete sjemena: čistoća sjemena, masa 1000-sjemenaka, sadržaj vlage u sjemenu, klijavost i vitalitet, te zdravstveno stanje sjemena. Za određivanje pojedinih elemenata kvalitete korištene su metode koje propisuje Međunarodna udruga za ispitivanje sjemena (ISTA) kao i u laboratoriju modificirane metode. Uskladišteno sjeme imalo je sadržaj vlage 10, 5 %, a svježe 17, 7 %. Masa 1000-sjemenaka iznosila je kod uskladištenog sjemena 11, 8 g, a kod svježeg 13, 4 g. Klijavost sjemena ispitivana je metodom naklijavanja u termostat klijalicama. Energija klijavosti nakon 10 dana kod uskladištenog sjemena u Krstićevoj klijalici iznosila je 46 %, a klijavost 87 %, dok je u Jacobsenovoj klijalici energija klijavosti iznosila je 29 %, a klijavost 86 %. Energija klijavosti svježeg sjemena u Krstićevoj klijalici iznosila je 68%, a klijavost 80%. U Jacobsenovoj klijalici energija je bila 58 %, a klijavost 70 %. Vitalitet uskladištenog sjemena ispitivanog prema ISTA metodi iznosio je 79 %, a prema modificiranoj metodi 83%. Vitalitet svježeg sjemena iznosio je 80%, odnosno prema modificiranoj metodi 83%.Tijekom naklijavanja sjemena ustanovljeno je prisustvo insekata i gljivičnog oboljenja. Uskladišteno sjeme bilo je zaraženo insektima 0, 5%, a gljivicama 3, 75%, dok je svježe sjeme bilo zaraženo insektima 4, 5%, a gljivicama 2, 25% Uspoređivanjem dobivenih rezultata ustanovljeno je da je sjeme čivitnjače vrlo vitalno, te da ne pokazuje znakove gubitka klijavosti ili vitaliteta tijekom skladištenja. Također je ustanovljeno da nema značajne razlike između dobivenih vrijednosti klijavosti i vitaliteta sjemena. Rezultati naklijavanja svježeg sjemena ukazuju na pojavu dormantnosti sjemena uslijed nepropusnosti sjemenske ljuske.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
024-0242108-2099 - Oplemenjivanje i šumsko sjemenarstvo (Mladen Ivanković, )

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko