Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 546860

„31. manifestacija Konji bijelci 2011“ u Babinoj Gredi. Gizdavi lipicanci dika šokadije i u Europi.


Baban, Mirjana
„31. manifestacija Konji bijelci 2011“ u Babinoj Gredi. Gizdavi lipicanci dika šokadije i u Europi. // Agroglas, 263 (2011), 60-61 (podatak o recenziji nije dostupan, popularni, stručni)


Naslov
„31. manifestacija Konji bijelci 2011“ u Babinoj Gredi. Gizdavi lipicanci dika šokadije i u Europi.
(The “White horses in 2011” - the 31st cultural event in Babina Greda. Strutting Lipizzan horses – a pride of Šokadija (a subgroup of Croats) as well as Europe)

Autori
Baban, Mirjana

Izvornik
Agroglas (1333-1728) 263 (2011); 60-61

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, popularni, stručni

Ključne riječi
Konji bijelci; Lipicanci; Babina Greda
(White horses; lippizan; Babina Greda)

Sažetak
Konjogojska udruga Babina Greda je, kao i svake godine, dostojno obilježila tradicionalnu manifestaciju „Konji bijelci“, a ove godine, 31. po redu i u nazočnosti predsjednika Ive Josipovića, župana Bože Galića, te mnogih saborskih zastupnika. Dvodnevni program „Konja bijelaca“ organizatora Konjogojske udruge Babina Greda započeo je subotnjim revijalnim natjecanjem u vožnji dvoprega. Prva na programu bila je utakmica preciznosti (vožnja između čunjeva), a nakon toga je uslijedila brzinska utakmica. Sudjelovalo je 15 natjecatelja. Raspored plasmana u utakmici preciznosti: 1. Davor Zovkić, 2. Franjo Gregorović, 3. Marko Filipović, 4. Ivan Janković, 5. Adam Stojanović. Raspored plasmana u brzinskoj utakmici bio je sljedeći: 1. Adam Stojanović, 2. Marko Filipović, 3. Ivica Milković, 4. Ivica Galović i 5. Franjo Gregorović. U tijeku pisanja ovog teksta za naš Agroglas, nažalost, do nas je stigla tužna vijest. Naime, vrlo perspektivan vozač dvoprega, drugo i treće plasirani u ovoj utakmici, devetnaestogodišnjak Marko Filipović iz Županje poginuo je u prometnoj nesreći. U istoj prometnoj nesreći su poginula još dva člana iz iste konjogojske udruge „Stari graničar“ iz Županje, Josip Krznarić i Marko Kobašević. Ovom prilikom bi izrazili sućut cijelim obiteljima, koji su desetljećima tradicijski vezani za konjogojstvo i zaprežni sport.31. kulturno-športska priredba započela je ranom nedjeljnom svečanom povorkom svatovskih zaprega kroz selo. U četveropregu đakovačke ergele kojim je upravljao aktualni prvak Hrvatske, Josip Zirn, vozio se i najdraži gost, predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, koji je na hipodromu Ritić svečano i otvorio manifestaciju. Prilikom svečanog otvorenja, prof. Jospipović je rekao: „Ne moramo se bojati da ćemo ulaskom Hrvatske u EU izgubiti svoju tradicijsku kulturu na koju smo s pravom ponosni i nacionalni identitet i da će Europa progutati našu tradiciju. Vi koji njegujete tradiciju kroz ovakve priredbe znate da to nije točno. Uskoro ćemo ući u Europu s svom našom prebogatom tradicijom pa će i ta naš tradicija postati dio Europe. Ovakve priredbe su jako važne za očuvanje nacionalnog identiteta. I dalje ćemo jesti naš kulen, čvarke i moći ćemo Europi pokazati što imamo.“ Domaćini su predsjedniku Josipoviću darovali tamburicu "samicu" i babogredski zakonik iz 1790. Prof. dr. sc. Mirjana Baban, konjički sudac i koautor sveučilišnog udžbenika poklonila je predsjedniku udžbenik „Zootehnika“, tog tjedna promoviranog u Opatiji na međunarodnom savjetovanju „Krmiva 2011“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079-0790466-0601 - Analiza i genetsko unapređivanje sportskih pasmina konja u Hrvatskoj (Mirjana Baban, )

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Baban, (171184)