Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54681

Uloga internih revizora u sprečavanju prijevara i pogrešaka


Vitezić, Neda
Uloga internih revizora u sprečavanju prijevara i pogrešaka // Interna revizija i kontrola / Žager, Lajoš (ur.).
Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 1999. str. 207-223 (predavanje, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Uloga internih revizora u sprečavanju prijevara i pogrešaka
(The role of internal auditors in prevention of fraud and errors)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Interna revizija i kontrola / Žager, Lajoš - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 1999, 207-223

Skup
Interna revizija i kontrola

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 30.09.-01.10.1999.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Prijevara; pogreška; interni kontrolni sustav; interna revizija
(Fraud; errors; internal control system; internal auditing)

Sažetak
54681 uloga internih revizora… Sažetak: Nezakonitosti i nepravilnosti u poslovanju poduzeća sve češća su pojava kako u svijetu uopće tako i u zemljama u tranziciji posebno. Revizori, bilo eksterni ili interni, susreću se, tijekom ispitivanja vjerodostojnosti poslovanja, s raznim vrstama prijevara i pogrešaka. Pogreške su češća pojava i obično nisu počinjene s namjerom izazivanja kaznenog djela. Prijevara je, pak, u vezi s namjernim i netočnim prikazivanjem nekog činjeničnog stanja kako bi se protupravno stekla imovinska korist. Koliko će prijevare i pogreške u poduzeću biti česte ili brojne ovisi i o menadžmentu, koji je , pak , dužan uspostaviti kontrolni sustav koji ih priječi, odnosno koji će mu omgućiti kvalitetno ostvarenje svih postupaka i politika za koje je zadužen. Interni su revizori uključeni u ispitivanje prijevara s obzirom da je njihova uloga u poduzeću široka i obuhvaća uz ispitivanja funkcioniranja internih kontrola i ispitivanja usa usuglašenosti sa zakonima i realnosti prikazivanja podataka, tj. funkcioniranja ukupnog poslovnog procesa sukladno poslovnoj politici. Međutim, internom revizoru nije osnovni cilj istražiti prijevaru nego, ako postoji sumnja, a na temelju ispitivanja činjenica, otkriti nezakonite radnje i o tome upozoriti odgovorne osobe u poduzeću. Zato revizor mora znati sve o vrstama prijevara i načinu njihova ranog otkrivanja te proširiti testove kontrole, ocijeniti mogući utjecaj prijevare ili pogreške u financijskom poslovanju i ukupnom poslovanju poduzeća te o tome obavijestiti upravu ili nadzorni odbor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)