Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije (CROSBI ID 580249)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Đuza, Kristina ; Allegretti-Živčić, Vlasta Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije // XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka / Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2011. str. 144-x

Podaci o odgovornosti

Đuza, Kristina ; Allegretti-Živčić, Vlasta

hrvatski

Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije

Istraživanja u području kvalitete hrane često se temelje na zemljopisnom položaju proizvodnje sirovina. Međutim, na primjeru industrije za proizvodnju čokolade pokazano je da je kvaliteta blisko povezana s mjestom proizvodnje čokolade, mnogo više nego s izvorom sirovina [1]. Poznato je da se konzumacija čokolade povezuje s osjećajem radosti i zadovoljstva te se popularno smatra stimulansom, relaksansom, afrodizijakom, tonikom, pa čak i antidepresivom. Proizvodi se od kakaove mase, kakaovog maslaca i dodanog šećera te mlijeka i masti, ovisno o vrsti čokolade [2]. Zbog moguće pojave ovisnosti o konzumaciji čokolade, od stalnog je interesa istraživanje i uspoređivanje sastava različitih vrsta čokolade, posebice u odnosu na moguće adiktivne supstancije kao što su primjerice kofein i teobromin. Istraživana je primjena niza metoda, tehnika i njihovih modifikacija za analizu sastojaka čokolade [3], [4]. U ovom radu uspoređen je niz tržišnih primjeraka čokolade domaćeg proizvođača s različitim deklariranim sadržajem kakaoa. Kvantitativno je određen sadržaj teobromina, kofeina i vanilina pomoću metode HPLC uz detekciju u UV/VIS dijelu spektra. Snimljeni su FTIR spektri uzoraka te infracrveni spektri uz primjenu ATR. Spektri su asignirani, uspoređeni međusobno i promatrani u odnosu na prikupljene podatke kvantitativne analize.

čokolada; teobromin; kofein; vanilin; HPLC; FTIR; ATR

nije evidentirano

engleski

Analysis of chocolate constituents by high performance liquid chromatography and infrared spectroscopy

nije evidentirano

chocolate; theobromine; caffeine; vanillin; HPLC; FTIR; ATR

nije evidentirano

Podaci o prilogu

144-x.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka

Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina

Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)

978-953-6894-42-0

Podaci o skupu

XXII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera

poster

13.02.2011-16.02.2011

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija