Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije (CROSBI ID 580249)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Đuza, Kristina ; Allegretti-Živčić, Vlasta
hrvatski
Analiza sastojaka čokolade pomoću visokodjelotvorne tekućinske kromatografije i infracrvene spektroskopije
Istraživanja u području kvalitete hrane često se temelje na zemljopisnom položaju proizvodnje sirovina. Međutim, na primjeru industrije za proizvodnju čokolade pokazano je da je kvaliteta blisko povezana s mjestom proizvodnje čokolade, mnogo više nego s izvorom sirovina [1]. Poznato je da se konzumacija čokolade povezuje s osjećajem radosti i zadovoljstva te se popularno smatra stimulansom, relaksansom, afrodizijakom, tonikom, pa čak i antidepresivom. Proizvodi se od kakaove mase, kakaovog maslaca i dodanog šećera te mlijeka i masti, ovisno o vrsti čokolade [2]. Zbog moguće pojave ovisnosti o konzumaciji čokolade, od stalnog je interesa istraživanje i uspoređivanje sastava različitih vrsta čokolade, posebice u odnosu na moguće adiktivne supstancije kao što su primjerice kofein i teobromin. Istraživana je primjena niza metoda, tehnika i njihovih modifikacija za analizu sastojaka čokolade [3], [4]. U ovom radu uspoređen je niz tržišnih primjeraka čokolade domaćeg proizvođača s različitim deklariranim sadržajem kakaoa. Kvantitativno je određen sadržaj teobromina, kofeina i vanilina pomoću metode HPLC uz detekciju u UV/VIS dijelu spektra. Snimljeni su FTIR spektri uzoraka te infracrveni spektri uz primjenu ATR. Spektri su asignirani, uspoređeni međusobno i promatrani u odnosu na prikupljene podatke kvantitativne analize.
čokolada; teobromin; kofein; vanilin; HPLC; FTIR; ATR
nije evidentirano
engleski
Analysis of chocolate constituents by high performance liquid chromatography and infrared spectroscopy
nije evidentirano
chocolate; theobromine; caffeine; vanillin; HPLC; FTIR; ATR
nije evidentirano
Podaci o prilogu
144-x.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
XXII. Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera - Knjiga Sažetaka
Tomašić, Vesna ; Maduna Valkaj, Karolina
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI)
978-953-6894-42-0
Podaci o skupu
XXII.Hrvatski skup kemičara i kemijskih inženjera
poster
13.02.2011-16.02.2011
Zagreb, Hrvatska