Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (CROSBI ID 368338)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kuže, Ivan
Rončević, Sanda i Allegretti Živčić, Vlasta
Allegretti Živčić, Vlasta
hrvatski
Analiza sastojaka kupinovog vina vibracijskom spektroskopijom i visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom
Analizirana su dva sastojka kupinovog vina, etanol, kao jedan od osnovnih sastojaka alkoholnih pića, i kvercetin, kao predstavnik brojnih flavonoida prisutnih u tamnim vinima. Analizirani uzorak kupinovog vina dostupan je na domaćem tržištu. Za analizu su korištene neke metode vibracijske spektroskopije (ATR, NIR i Raman), visokodjelotvorna tekućinska kromatografija i UV/VIS spektrofotometrija. Tehnikama vibracijske spektroskopije određen je sadržaj etanola u kupinovom vinu te su dobiveni rezultati uspoređeni s deklariranim sadržajem etanola na naljepnici proizvoda. Za određivanje sadržaja etanola primijenjena je i metoda vanjskog standarda. Kvercetin je analiziran metodama vibracijske spektroskopije. Nadalje, pokušana je modifikacija HPLC metoda u svrhu smanjivanja vremena analize za određivanje sadržaja kvercetina u uzorku kupinovog vina. UV/VIS spektrofotometrijom uz pomoć metode dodatka standarda određen je sadržaj kvercetina u kupinovom vinu te su rezultati uspoređeni s podacima poznatima iz literature.
etanol; HPLC; kvercetin; metoda dodatka standarda; metoda vanjskog standarda; UV/VIS spektrofotometrija; vibracijska spektroskopija
nije evidentirano
engleski
Analysis of constituents of blackberry wine by vibrational spectroscopy and high-performance liquid chromatography
nije evidentirano
ethanol; external standard method; HPLC; standard addition method; quercetine; vibrational spectroscopy; UV/VIS spectrophotometry
nije evidentirano
Podaci o izdanju
55
29.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Zagreb