Višegodišnji rezultati istraživanja senzoričkih osobina plodova trinaest sorata jabuka uzgajanih na pokusnom dobru Gačnik-Maribor (CROSBI ID 580223)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vogrin, Andrej ; Unuk, Tatjana ; Čmelik, Zlatko ; Tojnko, Stanislav
hrvatski
Višegodišnji rezultati istraživanja senzoričkih osobina plodova trinaest sorata jabuka uzgajanih na pokusnom dobru Gačnik-Maribor
Na Fakulteti za kmetistvo in biosistemske vede Univerze u Mariboru svake godine organiziramo senzoričko ocjenjivanje različnih sorti jabuke. Tako smo u razdoblju od 1998. do 2009. godine sa studentima starim 20-25 godina obavili ocjenjivanje plodova 13 sorata jabuke. Ocjenjivali smo vanjski izgled plodova: oblik, veličinu i boju. Od unutarnjih svojstava ocjenjivali smo: čvrstoću, teksturu i sočnost, te okus mesa ploda, odnos šećera i kiselina, aromu i punoću. Prema vanjskim parametrima najbolje ocjene dobili su krupni plodovi crvene boje kožice, a najslabije sitni slabo obojeni plodovi. Prema unutrašnjim svojstvima najbolje su bili ocjenjeni čvrsti i sočni plodovi s izraženom aromom i kiselo slatkog okusa. Najlošije su bili ocijenjeni plodovi slabije konzistencije i bez izražene arome.
jabuka; senzoričko ocjenjivanje; vanjski i unutarnji parametri kakvoće ploda
nije evidentirano
engleski
Longterm research results of fruit sensory properties of thirteen apple varieties grown on the experimental siteGačnik- Maribor
nije evidentirano
apple; sensory evaluation; external and internal fruit characteristics
nije evidentirano
Podaci o prilogu
1083-1085.
2011.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings. 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia
Podaci o skupu
46 hrvatski i 6 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
14.02.2011-18.02.2011
Opatija, Hrvatska