Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava četiri sorte marelice posađenih u Donjoj Zelini - preliminarni rezultati (CROSBI ID 580209)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Biško, Ante, Čmelik, Zlatko Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava četiri sorte marelice posađenih u Donjoj Zelini - preliminarni rezultati // Proceedings. 46th Croatian and 6th International Symposium on Agriculture. Opatija. Croatia. 2011. str. 281-282

Podaci o odgovornosti

Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Biško, Ante, Čmelik, Zlatko

hrvatski

Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava četiri sorte marelice posađenih u Donjoj Zelini - preliminarni rezultati

U radu je prikazana analiza rezultata mjerenja boje i pomoloških svojstava plodova 4 sorte marelice različitog vremena dozrijevanja posađenih u introdukcijskom pokusu u pokusnom voćnjaku Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Donjoj Zelini. Istraživanja su provedena na sortama: Pinkcot, Harogem, Hargrand i Harlayne. Stabla su posađena 2006. godine, a cijepljena su na podlogu WaxWa. Tijekom vegetacijske sezone u 2010. godini praćena su slijedeća svojstva: masa, visina, širina i debljina ploda, topiva suha tvar refraktomerijski i čvrstoća u 4 roka berbe, osim za sortu Harlayne u 3 roka berbe, pri čemu je indikator početka prve berbe bila promjena osnovne boje kožice ploda iz zelene u zeleno-žutu. Boja ploda mjerena je Konica Minolta Spectrophotometrom CM-700d korištenjem CIE L*a*b* sustava, gdje vrijednost L* predstavlja svjetlinu tj. luminanciju, vrijednost a* odnos crvene i zelene boje, a b* odnos žute i plave boje. Osnovna i dopunska boja kožice ploda mjerena je višekratno u razmacima od nekoliko dana, pri čemu su utvrđene različitosti u razvoju boje između sorti u istraživanju. Kod sorti s izraženom crvenom dopunskom bojom (Pinkcot i Harogem) vrijednosti a* i b* osnovne boje ploda intenzivnije su se mjenjale tijekom razvoja ploda nego kod sorti Hargrand i Harlayne. Vrijednost L* osnovne boje ploda nije značajno varirala i kod svih sorti se kretala u rasponu od 55, 17 - 61, 09. Također, kod sorti Pinkcot i Harogem vrijednost L* dopunske boje ploda se smanjivala tijekom dozrijevanja i kretala se od 47, 20 - 40, 07 za Pinkcot, te od 46, 49 - 43, 96 za Harogem. Kromatska vrijednost a* dopunske boje kožice ploda rasla je tijekom dozrijevanja i kretala se od 11, 72 - 35, 25 za Pinkcot, te od 14, 57 - 36, 62 za Harogem.

marelica; boja; suha tvar; introdukcija

nije evidentirano

engleski

Differences in development of colour and pomological characteristics of 4 apricot varieties planted in Donja Zelina - preliminary results

nije evidentirano

apricot; colour; soluble solids; introduction

nije evidentirano

Podaci o prilogu

281-282.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Podaci o skupu

46 hrvatski i 6 međunarodni simpozij agronoma

predavanje

14.02.2011-18.02.2011

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)