Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sloboda kretanja roba i njene implikacije na regulatornu autonomiju u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 177614)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Perišin, Tamara Sloboda kretanja roba i njene implikacije na regulatornu autonomiju u Republici Hrvatskoj // Politička misao : Croatian political science review, 44 (2007), 2; 17-39

Podaci o odgovornosti

Perišin, Tamara

hrvatski

Sloboda kretanja roba i njene implikacije na regulatornu autonomiju u Republici Hrvatskoj

U svim sustavima koji teže slobodnoj trgovini, potrebno je uskladiti taj interes sa zaštitom drugih vrijednosti, a države članice pristaju na određena ograničenja vlastite regulatorne autonomije kako bi se unutar cijeloga sustava postigla optimalna ravnoteža relevantnih interesa. U relativno heterogenim sustavima, kao što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO), članice pridržavaju veći dio regulatorne autonomije kako bi zaštitile svoje vrijednosti, iako pritom trpi liberalizacija trgovine. Naprotiv, u relativno homogenim sustavima, kao što je Europska Unija (EU), članicama je oportuno pristati na veća ograničenja vlastite regulatorne autonomije jer na taj način omogućuju povećanu trgovinu, uz relativno malu štetu po zaštitu ostalih vrijednosti. Za Hrvatsku je korisno što se liberalizacija trgovine i ograničavanje regulatorne autonomije zbivaju postupno, kroz četiri temeljna stadija – članstvo u WTO-u, sklapanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pregovore o članstvu te punopravno članstvo u Europskoj Uniji.

regulatorna autonomija; sloboda kretanja roba; slobodna trgovina; Europska Unija (EU); Svjetska trgovinska organizacija (WTO); Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP)

nije evidentirano

engleski

Free Movement of Goods and its Implications for Regulatory Autonomy in the Republic of Croatia

nije evidentirano

regulatory autonomy; free movement of goods; free trade; European Union (EU); World Trade Organization (WTO); Stabilization and Association Agreement (SAA)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (2)

2007.

17-39

objavljeno

0032-3241

Povezanost rada

Pravo