Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 546168

Odgajatelj - istraživač osobne prakse u instituciji ranog i predškolskog odgoja : iskustva iz Hrvatske


Vujičić, Lidija; Rusijan-Ljuština, Vesna
Odgajatelj - istraživač osobne prakse u instituciji ranog i predškolskog odgoja : iskustva iz Hrvatske // IV International Interdisciplinary Scientific Professional Conference "New Horizonts in Education, Culture and Sports" : proceedings / Bunčić, Veselin (ur.).
Subotica: Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, 2012. str. 84-90 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Odgajatelj - istraživač osobne prakse u instituciji ranog i predškolskog odgoja : iskustva iz Hrvatske
(Preschool teacher – a researched of one’s own practice in the institution of early and preschool education : Croatian experiences)

Autori
Vujičić, Lidija ; Rusijan-Ljuština, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
IV International Interdisciplinary Scientific Professional Conference "New Horizonts in Education, Culture and Sports" : proceedings / Bunčić, Veselin - Subotica : Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, 2012, 84-90

ISBN
978-86-87983-18-2

Skup
International Interdisciplinary Scientific Professional Conference "New Horizons in Education, Culture and Sports" (4 ; 2011)

Mjesto i datum
Subotica, Srbija, 13.-14. 05.2011

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Cjeloživotno učenje ; istraživanje ; odgajatelj ; refleksivna praksa ; stručno usavršavanje
(Lifelong learning ; research ; preschool teacher ; reflexive practice ; professional development)

Sažetak
Autorice zastupaju tezu o potrebi drugačijega pristupa stručnom usavršavanju odgajatelja - usmjerenog na izravno istraživanje i mijenjanje osobne prakse u instituciji ranog i predškolskog odgoja. O stručnom usavršavanju odgajatelja promišljaju kao o strategiji u procesu mijenjanja kulture odgojno-obrazovne ustanove. Iz tih razloga vizija cjeloživotnog učenja i kontinuiranog profesionalnog razvoja zahtijeva odgajatelja koji će znati kritički razmišljati, koji je osposobljen za refleksiju i evaluaciju, koji zna potražiti ili osigurati preduvjete za razvoj i učenje svakog pojedinog djeteta. O odgajatelju se promišlja, prije svega, kao inicijatoru promjena, pokretaču za učenje, koji se brine za svoj osobni i profesionalni razvoj i koji je dio organizacije koja se razvija i uči, a o refleksiji kao značajnoj karakteristici njegova profesionalnog razvoja. Na taj način refleksivnu praksu povezujemo uz pojam cjeloživotnog učenja kao proces kontinuiranog osobnog usavršavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-2271694-1326 - OSTVARIVANJE ORGANIZACIJE KOJA UČI U OBRAZOVANJU UČITELJA I ODGAJATELJA (Jasna Krstović, )
130-1301761-1772 - Nove paradigme ranog odgoja (Dubravka Maleš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka,
Filozofski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Rijeci

Autor s matičnim brojem:
Lidija Vujičić, (224251)