Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54607

Planiranje interne revizije


Vitezić, Neda
Planiranje interne revizije // Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima / Tadijančević, Stjepan ; Vašiček, Davor (ur.).
Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2000. str. 264-279 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Planiranje interne revizije
(Internal auditing planning)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima / Tadijančević, Stjepan ; Vašiček, Davor - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2000, 264-279

Skup
Računovodstvo, revizija i financije u suvremenim gospodarskim uvjetima

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 01-03.06. 2000.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Interna revizija; planiranje; analiza rizika
(Internal auditing; planning; risk analysis)

Sažetak
Planiranje je jedna od osnovnih menadžerskih funkcija koja se temelji na postavljenim ciljevima, a zahtijeva i izgrađen sustav odlučivanja. Konceptualno se proces planiranja može primjeniti na internu reviziju. Uloga interne revizije svakim danom dobiva na važnosti i ona je ostvarenje planiranih ciljeva. Proces planiranja interne revizije odnosi se na donošenje tri ključna plana: dugoročnog i godišnjeg operativnog te planiranje pojedinih revizorskih postupaka. Pri planiranju rada interne revizije, polazi se od analize rizika. Stupanj rizika ocjenjuje se analizom pojedinih činitelja rizika koji mogu biti grupirani ili pojedinačno navedeni. Najčesći su oni koji se odnose na kvalitetu internih kontrola, sposobnost menadžmenta, poštenje menadžmenta, veličinu organizacujske jedinice te pogoršan ekonomski položaj. Cilj interne revizije je upoznati se postojećim i potencijalnim rizicima po pojedinimorganizacijskim jedinicama kako bi se u redosljed planiranih pregleda uvrstile najprije najrizičnije jedinice ili djelovi poduzeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081006

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)