Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 545222

Stanje imunoterapije u Hrvatskoj


Kanceljak-Macan, Božica
Stanje imunoterapije u Hrvatskoj // Znanstveni simpozij "Specifična imunoterapija" / Stipić Marković, Asja (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju, 2011. str. 15-16 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Stanje imunoterapije u Hrvatskoj
(Immunotherapy in Croatia)

Autori
Kanceljak-Macan, Božica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Znanstveni simpozij "Specifična imunoterapija" / Stipić Marković, Asja - Zagreb : Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju, 2011, 15-16

ISBN
978-953-6451-80-7

Skup
Znanstveni simpozij "Specifična imunoterapija"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.11.2011

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Alergijska astma; alergijski rinitis; subkutana imunoterapija; sublingvalna imunoterapija; alergenski pripravci
(Allergic asthma; allergic rhinitis; subcutaneous immunotherapy; sublingual immunotherapy; allergens)

Sažetak
Alergen specifična imunoterapija (ASIT) je jedina etiološka terapija IgE posredovanih alergijskih bolesti. Koristi se u liječenju respiratornih alergija (pelud , grinje, životinjski epitel) i alergija na ubode opnokrilaca. Na osnovi brojnih publiciranih radova nedvojbeno je utvrđena klinička efikasnost ASIT u liječenju alergijskih bolesti. ASIT smanjuje težinu simptoma bolesti i potrebu za uzimanjem lijekova, smanjuje alergijsku upalu, ima dugotrajne povoljne učinke, prevenira progresiju rinokonjuntivitisa u astmu, prevenira nastanak nove senzibilizacije.U kliničoj praksi se provodi 100 godina u različitim modifikacijama. Konvencionalne metode ASIT u kliničkoj praksi su subkutana imunoterapija (SCIT) i sublingvalna imunoterapija (SLIT). Kronološki su prikazani najvažniji modaliteti kliničke primjene ASIT u Hrvatskoj, te objavljeni znanstveni radovi. SCIT je prvi puta primjenjena u u Hrvatskoj 1957. ( M.Mimica, B.Vurdelja, KB Rebro). U Imunološkom zavodu u Zagrebu počela je proizvodnja alergenskih pripravaka za intradermalnu i subkutanu primjenu (N.Köhler-Kubelka ). Pripravci su registrirani 1959.god. Identificirane su i sakupljene autohtone vrste peludi u kontinentalnom i primorskom području Hrvatske (I.Volarić-Mršić). Od 1960.do 1970-tih godina SCIT se počinje primjenjivati u mnogim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Od 1970 .počinju se primjenjivati i drugi modaliteti ASIT: „quadrillage cutanée“ sa peludnom vakcinom i „rush“ metoda SCIT sa grinjom Dermatophagoides pt.i otrovom opnokrilaca. Nacionalni standard za alergen Dermatophagoides pt. i Ambrosia elat. je izrađen 1993.g. Od 2005.god. sve više se u kliničkoj praksi za djecu i odrasle uvodi SLIT, koja će najvjerojatnije ubrzo u potpunosti zamjeniti SCIT. U 2010.g. prestala je proizvodnja alergenskih pripravaka u Imunološkom zavodu u Zagrebu i zasada su na raspolaganju u Hrvatskoj za dijagnostiku i terapiju alergenski pripravci „Stallergens“ iz Francuske. Kao što su alergijske bolesti poddijagnosticirane , tako je i ASIT kao terapijska metoda podcjenjena, pa treba ponovno istaknuti preventivni značaj tog liječenja i u djece i u odraslih oboljelih od alergijskih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
022-0222411-2410 - Alergotoksični učinci čimbenika općeg i radnog okoliša (Jelena Macan, )

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Božica Kanceljak-Macan, (101500)