Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava plodova 4 sorti marelice posađenih u introdukcijskim pokusima u Donjoj Zelini – rezultati 2010. (CROSBI ID 579796)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Biško, Ante ; Čmelik, Zlatko Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava plodova 4 sorti marelice posađenih u introdukcijskim pokusima u Donjoj Zelini – rezultati 2010. // Zbornik sažetaka 6. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem. 2011. str. 36-36

Podaci o odgovornosti

Milinović, Bernardica ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Biško, Ante ; Čmelik, Zlatko

hrvatski

Različitosti u razvoju boje i pomoloških svojstava plodova 4 sorti marelice posađenih u introdukcijskim pokusima u Donjoj Zelini – rezultati 2010.

U radu je prikazana analiza rezultata mjerenja boje i pomoloških svojstava plodova 4 sorte marelice različitog vremena dozrijevanja posađenih u introdukcijskim pokusima u pokusnom voćnjaku Zavoda za vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo u Donjoj Zelini. Istraživanja su provedena na sortama: Pinkcot, Harogem, Hargrand i Harlayne. Tijekom vegetacijske sezone u 2010. godini praćena su slijedeća svojstva: masa, visina, širina i debljina ploda, topiva suha tvar refraktomerijski i čvrstoća u 4 roka berbe, osim za sortu Harlayne u 3 roka berbe, pri čemu je indikator početka prve berbe bila promjena osnovne boje pokožice ploda iz zelene u zeleno-žutu. Boja ploda mjerena je Konica Minolta Spectrophotometrom CM-700d korištenjem CIE L*a*b* sustava, gdje vrijednost L* predstavlja svjetlinu tj. luminanciju, vrijednost a* odnos crvene i zelene boje, a b* odnos žute i plave boje. Osnovna i dopunska boja pokožice ploda mjerena je višekratno u razmacima od nekoliko dana, pri čemu su utvrđene različitosti u razvoju boje između sorti u istraživanju. Masa, visina, širina i debljina ploda te topiva suha tvar svih sorti su se povećavale tijekom razvoja ploda, dok se čvrstoća ploda smanjivala. Kod sorti s izraženom crvenom dopunskom bojom (Pinkcot i Harogem) vrijednosti a* i b* osnovne boje ploda intenzivnije su se mjenjale tijekom razvoja ploda nego kod sorti Hargrand i Harlayne. Vrijednost L* osnovne boje ploda nije značajno varirala i kod svih sorti se kretala u rasponu od 55, 17 - 61, 09. Također, kod sorti Pinkcot i Harogem vrijednost L* dopunske boje ploda se smanjivala tijekom dozrijevanja i kretala se od 47, 20 – 40, 07 za Pinkcot, te od 46, 49 – 43, 96 za Harogem. Kromatska vrijednost a* dopunske boje pokožice ploda rasla je tijekom dozrijevanja i kretala se od 11, 72 – 35, 25 za Pinkcot, te od 14, 57 – 36, 62 za Harogem.

marelica; boja; suha tvar; introdukcija

nije evidentirano

engleski

Differences in development of colour and pomological characteristics of 4 apricot varieties planted in introduction trials in Donja Zelina – results 2010

nije evidentirano

apricot; color; soluble solids; introduction

nije evidentirano

Podaci o prilogu

36-36.

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 6. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Podaci o skupu

6.Znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

04.03.2011-05.03.2011

Ilok, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)