Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 54435

Udio različitih veličinskih kategorija fitoplanktona u biomasi i primarnoj proizvodnji srednjeg Jadrana


Ninčević, Živana
Udio različitih veličinskih kategorija fitoplanktona u biomasi i primarnoj proizvodnji srednjeg Jadrana 1996., magistarski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Udio različitih veličinskih kategorija fitoplanktona u biomasi i primarnoj proizvodnji srednjeg Jadrana
(The contribution of the phytoplankton size-fractions to the total biomass and primary production in the middle Adriatic)

Autori
Ninčević, Živana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.02

Godina
1996

Stranica
103

Mentor
Viličić, Damir

Neposredni voditelj
Marasović, Ivona

Ključne riječi
Biomasa; cijanobakterije; fitoplankton; primarna proizvodnja; veličinske kategorije
(Biomass; cyanobacteria; phytoplankton; primary production; size-fractions)

Sažetak
U razdoblju od siječnja 1994 do siječnja 1995 ispitivao se doprinos pojedinih veličinskih kategorija fitoplanktona (mikro, nano i piko)u ukupnoj biomasi i primarnoj proizvodnji srednjeg Jadrana. Uz određivanje koncentracije klorofila a i mjerenje primarne proizvodnje metodom radioaktivnog 14C, određivao se broj cijanobakterija i eukariotskog fitoplanktona. Sva ispitivanja su provedena na trima postajama od kojih se dvije nalaze u obalnim vodama (Kaštelanski zaljev, Vranjic)i jedna u otvorenim vodama (Stončica). U obalnim vodama u biomasi najzastupljeniji je mikroplankton dok je u otvorenim vodama mikroplankton najslabije zastupljen, a nano- i pikoplankton imaju veći diprinos u biomasi.Slični rezultati dobiveni su i za primarnu proizvodnju. Od organizama manjih od 10 um, nanoplankton je na sve tri postaje bio bolje zastupljen od pikoplanktona. Zastupljenost pikoplanktona u biomasi i primarnoj proizvodnji povećavala se od površine prema dnu. Brojnost cijanobakterija bila je veća u dubljim slojevima, što je posebno bilo izraženo u dijelu godine kada je intenzitet svjetla jači. Na Stončici su tijekom čitave godine dominirale kokolitoforine. U obalnim vodama najzastupljenije su bile dijatomeje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00010101

Ustanove
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split

Autor s matičnim brojem:
Živana Ninčević, (204912)