Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 544314

Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj


Ratkovčić, Rosana
Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj 2010., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Srednjovjekovno zidno slikarstvo u kontinentalnoj Hrvatskoj
(Medieval Wall Painting in Inland Croatia)

Autori
Ratkovčić, Rosana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
5.11

Godina
2010

Stranica
541

Mentor
Fisković, Igor

Ključne riječi
Srednji vijek; zidno slikarstvo; ikonografija; romanika; gotika; trečento; meki stil; internacionalna gotika; domaći majstori; glagoljica
(Medieval Art; wall paintings; iconography; Romanesque; Gothic; the Trecento; soft style; international gothic; local craftsmen; Glagolic script)

Sažetak
Među spomenicima srednjovjekovnog zidnog slikarstva na području kontinentalne Hrvatske mogu se razlikovati tri skupine, gdje zemljopisni položaj i povijesne prilike utječu na različita obilježja razvoja i smjerove primanja stilskih utjecaja. Obilježja talijanskog trečenta najviše su prisutna u skupini zidnih slika koja se od Zagreba prostire do požeškog područja i Novih Mikanovaca na istoku. Dodirne točke s mađarskim primjerima, primjećene na nekim spomenicima iz ove skupine, pokazuju kako talijanski trečentistički utjecaji ovdje vjerojatno dolaze posredstvom Mađarske. U prvoj polovici 15. stoljeća težište razvoja zidnog slikarstva prebacuje se na prostor Hrvatskog Zagorja. Tamo se nalazi grupa spomenika s ranim obilježjima mekog stila i internacionalne gotike. Sličnost sa slovenskim primjerima pokazuje kako ovi utjecaji iz Srednje Europe posredstvom Slovenije prodiru i na području Hrvatskog Zagorja. Nakon prekida u razvoju koji nastupa u drugoj polovici 15. stoljeća, s pojačanom opasnosti od turskih prodora, vodeću ulogu u razvoju zidnog slikarstva preuzima područje južno od Save. U ovoj skupini, na početku 16. stoljeća, prvi put u srednjovjekovnom zidnom slikarstvu kontinentalne Hrvatske sa sigurnošću možemo utvrditi djelovanje radionice domaćeg majstora. Ova radionica dolazi iz Hrvatskog primorja, a njezino djelovanje i prevladavanje primorskih utjecaja na zidnim slikama ovog područja vjerojatno se može povezati sa širenjem posjeda frankopanske obitelji i njihovim pokroviteljstvom zidnih slika, koje potvrđuje i prisustvo glagoljske pismenosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Znanost o umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300620-0621 - Figuralne umjetnosti 13.-16. stoljeća u Hrvatskoj (Igor Fisković, )
Igor Fisković

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Rosana Ratkovčić, (279105)