Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543700

Arhivski izvori za povijest gradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kupincu


Botica, Dubravka; Kaniški, Ana
Arhivski izvori za povijest gradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kupincu // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu, 36 (2012), 69; 33-49 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 543700 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Arhivski izvori za povijest gradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kupincu
(Archival sources regarding the history of construction of the parish church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Kupinec)

Autori
Botica, Dubravka ; Kaniški, Ana

Izvornik
Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu (0350-7823) 36 (2012), 69; 33-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Kupinec; arhivski podaci; datacija gradnje 1795.-99.; tipologija sakralne arhitekture
(Kupinec; archival sources; construction 1795 -99; typology of church architecture)

Sažetak
U arhivskim podacima, posebno Kanonskim vizitacijama u Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu, sačuvani su opisi izgleda stare crkve iz 17. stoljeća, koja je prethodila današnjoj župnoj crkvi u Kupincu. Bila je kao i većina arhitekture tog doba, od drvene građe, a kasnije je podignuto zidano i svođeno svetište. Unutrašnjost je bila bogato ukrašena, vjerojatno se radilo o osliku na zidovima i tabulatu, drvenom stropu u brodu crkve. Brojne su slične crkve opisivane tijekom 17. i početkom 18. stoljeća, a često su popraćene kao i u kupinečkoj crkvi, navodima o lošem stanju i potrebama popravaka. Intenzivna zamjena drvenih crkava novima, zidanima od čvrstih materijala uslijedila je u 18. stoljeću, tako da danas te crkve poznajemo prije svega na temelju arhivskih opisa. Zadnji navod o staroj crkvi u Kupincu je iz 1768. Posebni poticaj gradnji novih crkava značila je reforma organizacije biskupija, koja se provodi u čitavoj Habsburškoj monarhiji a u Zagrebačkoj biskupiji je provodi biskup M. Vrhovac. Reorganizacija župa pratila je potrebe i broj stanovnika, a dotrajale crkve se zamijenjuju novima, što se dogodilo i u Kupincu. Župna crkva u Kupincu ranije je u literaturi okvirno bila datirana u sredinu 18. stoljeća. Na temelju arhivskih podataka, prije svega Kanonskih vizitacija i Župne spomenice, ali i fonda obitelji Drašković iz Hrvatskog državnog arhiva, gradnju crkve na temelju analize podataka iz dokumenata možemo smjestiti u između 1795., nakon dolaska novog župnika Nikole Severa koji je vodio gradnju nove crkve i 1799., kada je nova crkva prvi puta opisana u kanonskoj vizitaciji. U gradnji nove crkve sačuvan je zvonik iz ranije faze gradnje. Tipološki crkva pripada kasnobaroknoj varijaciji teme križnih tlocrta, tzv. četverolista, koji se često koriste u zagrebačkoj biskupiji. U nekim detaljima, profilacije u unutrašnjosti te lanterna, očituje se prisutnost motiva marijanske simbolike. U arhivskim podacima sačuvani su i popisi koji govore o tijeku prikupljanja sredstava za gradnju nove crkve, koji u malome mjerilu pokazuju tadašnje prilike i okolnosti gradnje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
101-1012654-2653 - Arhitektura i štafelajno slikarstvo u Hrvatskoj od 16. do 18. stoljeća (Marković, Vladimir, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Botica (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Botica, Dubravka; Kaniški, Ana
Arhivski izvori za povijest gradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kupincu // Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu, 36 (2012), 69; 33-49 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Botica, D. & Kaniški, A. (2012) Arhivski izvori za povijest gradnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Kupincu. Croatica Christiana periodica : časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu, 36 (69), 33-49.
@article{article, author = {Botica, Dubravka and Kani\v{s}ki, Ana}, year = {2012}, pages = {33-49}, keywords = {Kupinec, arhivski podaci, datacija gradnje 1795.-99., tipologija sakralne arhitekture}, journal = {Croatica Christiana periodica : \v{c}asopis Instituta za crkvenu povijest Katoli\v{c}kog bogoslovnog fakulteta Sveu\v{c}ilista u Zagrebu}, volume = {36}, number = {69}, issn = {0350-7823}, title = {Arhivski izvori za povijest gradnje \v{z}upne crkve Uznesenja Bla\v{z}ene Djevice Marije u Kupincu}, keyword = {Kupinec, arhivski podaci, datacija gradnje 1795.-99., tipologija sakralne arhitekture} }
@article{article, author = {Botica, Dubravka and Kani\v{s}ki, Ana}, year = {2012}, pages = {33-49}, keywords = {Kupinec, archival sources, construction 1795 -99, typology of church architecture}, journal = {Croatica Christiana periodica : \v{c}asopis Instituta za crkvenu povijest Katoli\v{c}kog bogoslovnog fakulteta Sveu\v{c}ilista u Zagrebu}, volume = {36}, number = {69}, issn = {0350-7823}, title = {Archival sources regarding the history of construction of the parish church of the Assumption of the Blessed Virgin Mary in Kupinec}, keyword = {Kupinec, archival sources, construction 1795 -99, typology of church architecture} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Archivum historiae pontificae
  • Revue d'histoire ecclesiastique
  • Index to the Study of Religions Online, INIST
  • Istituto per le Richerche di Storia sociale e religiosa, Bosna franciscana
  • EBSCOHost

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font