Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543651

Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada


Mučan, Nikolina
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada
(Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate)

Autori
Mučan, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.06

Godina
2010

Stranica
32

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Čokolada; Polifenoli; Probiotici
(Chocolate; Phenols; Probiotics)

Sažetak
Čokolada predstavlja bogat izvor prirodnih antioksidansa polifenola, no, u skladu s tendencijama na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čokolada se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj dodatka probiotika na polifenolni sastav čokolade. Istraživanje je provedeno na tri vrste čokolade različitih udjela kakaovih dijelova (30%, 40%, 70%). U karakterizaciji polifenolnog sastava (udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, udio flavan-3-ola i proantocijanidina) primijenjene su spektrofotometrijske metode. Najveći udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina određen je u čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova. Utjecaj dodatka probiotičkog soja nije značajno utjecao na polifenolni sastav čokolada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb