Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada (CROSBI ID 368080)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mučan, Nikolina
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj dodataka probiotika na polifenolni sastav čokolada
Čokolada predstavlja bogat izvor prirodnih antioksidansa polifenola, no, u skladu s tendencijama na tržištu funkcionalnih prehrambenih proizvoda, čokolada se obogaćuje različitim funkcionalnim sastojcima. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj dodatka probiotika na polifenolni sastav čokolade. Istraživanje je provedeno na tri vrste čokolade različitih udjela kakaovih dijelova (30%, 40%, 70%). U karakterizaciji polifenolnog sastava (udio ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida, udio flavan-3-ola i proantocijanidina) primijenjene su spektrofotometrijske metode. Najveći udio ukupnih fenola, flavonoida, flavan-3-ola i proantocijanidina određen je u čokoladi s najvećim udjelom suhe tvari kakaovih dijelova. Utjecaj dodatka probiotičkog soja nije značajno utjecao na polifenolni sastav čokolada.
Čokolada; Polifenoli; Probiotici
nije evidentirano
engleski
Effect off the addition of probiotics on the polyphenolic composition of chocolate
nije evidentirano
Chocolate; Phenols; Probiotics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
15.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb