Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543622

Određivanje udjela polifenola u kavovinama


Gačina, Tea
Određivanje udjela polifenola u kavovinama 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje udjela polifenola u kavovinama
(Determination of polyphenols content in coffee substitutes)

Autori
Gačina, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Flavan-3-oli; Kavovine; Polifenoli; Procijanidini; Tanini
(Coffee substitutes; Flavan-3-ol; Polyphenols; Procijanidins; Tannins)

Sažetak
Kavovine su prženi plodovi i prženi dijelovi jestivih biljaka bogatih škrobom, šećerima i inulinom koji prokuhani ili otopljeni u vodi daju napitak koji se upotrebljava kao zamjena za kavu ili kao dodatak kavi. Osnovne sirovine su žitarice kojima se mogu dodavati različiti aditivi. Cilj ovog rada je određivanje udjela ukupnih polifenola i pojedinih skupina polifenola (flavan-3-oli, tanini, procijanidini) u instant kavovinama Yannoh i Orzo. Kavovine su pripremljene s vodom te smjesom vode i mlijeka u različitim omjerima (1:3, 2:2, 3:1). Dobiveni rezultati pokazali su da dodatak mlijeka značajno utječe na smanjenje udjela polifenola u kavovinama. Najveći udjel polifenola određen je u kavovinama pripremljenim s vodom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb