Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi (CROSBI ID 368070)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Živković, Nataša Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Živković, Nataša

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi

Čaj, odnosno vodeni ekstrakt majčine dušice (Thymus serpyllum L.) ima široku primjenu u narodnoj medicini, a brojni pozitivni zdravstveni učinci, vezani su uz prisutnost bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. Budući da su trendovi u prehrambenoj industriji vezani uz primjenu prirodnih antioksidansa i razvoj funkcionalne hrane, mikroinkapsulacija je vrlo učinkovita metoda zaštite nestabilnih spojeva, kao što su polifenoli, prilikom njihove implementacije u proizvode. Mikroinkapsulacij pruža mogućnost kontroliranog otpuštanja aktivnih sastojaka iz kapsule u okolinu. Svrha ovog rada je bila pratiti promjene udjela polifenola i antioksidacijskog kpaciteta vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih ekstrakata majčine dušice, inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Otpuštanje polifenola iz mikroinkapsula, praćeno je spekrofotometrijski, metodom s Folin- Ciocalteau reagensom, a promjena antioksidacijskog kapaciteta praćena je reakcijom s 1, 1- difenil-2-pikrilhidrazil radikalom ( DPPH metoda). Budući da među polifenolima majčine dušice, najveći udio ima ružmarinska kiselina, određeno je njezino antioksidacijsko djelovanje, u različitim koncentracijama. Rezultati su pokazali da alginat veće viskoznosti bolje zadržava polifenole unutar kapsula, i otpušta ih u maloj količini u okolinu. Dokazana je i korelacija između udjela polifenola i antioksidacijskog djelovanja kod mikroinkapsuliranog vodenog ekstrakta majčine dušice.

Antioksidacijski kapacitet; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli

nije evidentirano

engleski

The change of antioxidant capacity of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water

nije evidentirano

Antioxidant capacity; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

14.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija