Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi (CROSBI ID 368070)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Živković, Nataša
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
Čaj, odnosno vodeni ekstrakt majčine dušice (Thymus serpyllum L.) ima široku primjenu u narodnoj medicini, a brojni pozitivni zdravstveni učinci, vezani su uz prisutnost bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. Budući da su trendovi u prehrambenoj industriji vezani uz primjenu prirodnih antioksidansa i razvoj funkcionalne hrane, mikroinkapsulacija je vrlo učinkovita metoda zaštite nestabilnih spojeva, kao što su polifenoli, prilikom njihove implementacije u proizvode. Mikroinkapsulacij pruža mogućnost kontroliranog otpuštanja aktivnih sastojaka iz kapsule u okolinu. Svrha ovog rada je bila pratiti promjene udjela polifenola i antioksidacijskog kpaciteta vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih ekstrakata majčine dušice, inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Otpuštanje polifenola iz mikroinkapsula, praćeno je spekrofotometrijski, metodom s Folin- Ciocalteau reagensom, a promjena antioksidacijskog kapaciteta praćena je reakcijom s 1, 1- difenil-2-pikrilhidrazil radikalom ( DPPH metoda). Budući da među polifenolima majčine dušice, najveći udio ima ružmarinska kiselina, određeno je njezino antioksidacijsko djelovanje, u različitim koncentracijama. Rezultati su pokazali da alginat veće viskoznosti bolje zadržava polifenole unutar kapsula, i otpušta ih u maloj količini u okolinu. Dokazana je i korelacija između udjela polifenola i antioksidacijskog djelovanja kod mikroinkapsuliranog vodenog ekstrakta majčine dušice.
Antioksidacijski kapacitet; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
nije evidentirano
engleski
The change of antioxidant capacity of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
14.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb