Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543581

Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi


Živković, Nataša
Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Promjena antioksidacijskog kapaciteta mikroinkapsuliranog ekstrakta majčine dušice tijekom jednodnevnog stajanja u vodi
(The change of antioxidant capacity of microencapsulated extract from Creeping Thyme during one-day period in water)

Autori
Živković, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2009

Stranica
28

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Majčina dušica; Mikroinkapsulacija; Polifenoli
(Antioxidant capacity; Creeping Thyme; Microencapsulation; Polyphenols)

Sažetak
Čaj, odnosno vodeni ekstrakt majčine dušice (Thymus serpyllum L.) ima široku primjenu u narodnoj medicini, a brojni pozitivni zdravstveni učinci, vezani su uz prisutnost bioaktivnih sastojaka, posebice polifenola. Budući da su trendovi u prehrambenoj industriji vezani uz primjenu prirodnih antioksidansa i razvoj funkcionalne hrane, mikroinkapsulacija je vrlo učinkovita metoda zaštite nestabilnih spojeva, kao što su polifenoli, prilikom njihove implementacije u proizvode. Mikroinkapsulacij pruža mogućnost kontroliranog otpuštanja aktivnih sastojaka iz kapsule u okolinu. Svrha ovog rada je bila pratiti promjene udjela polifenola i antioksidacijskog kpaciteta vode u koju su dodane mikrokapsule vodenih ekstrakata majčine dušice, inkapsuliranih u dvije vrste alginata različite viskoznosti. Otpuštanje polifenola iz mikroinkapsula, praćeno je spekrofotometrijski, metodom s Folin- Ciocalteau reagensom, a promjena antioksidacijskog kapaciteta praćena je reakcijom s 1, 1- difenil-2-pikrilhidrazil radikalom ( DPPH metoda). Budući da među polifenolima majčine dušice, najveći udio ima ružmarinska kiselina, određeno je njezino antioksidacijsko djelovanje, u različitim koncentracijama. Rezultati su pokazali da alginat veće viskoznosti bolje zadržava polifenole unutar kapsula, i otpušta ih u maloj količini u okolinu. Dokazana je i korelacija između udjela polifenola i antioksidacijskog djelovanja kod mikroinkapsuliranog vodenog ekstrakta majčine dušice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb