Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (CROSBI ID 368054)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Makovec, Sanja Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Makovec, Sanja

Kos, Blaženka

hrvatski

Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta

Provedena je karakterizacija pojedinih sojeva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri, kao probiotičkih starter kultura. Iz svježeg sira odabrano je 19 različitih autohtonih izolata koji su identificirani kao predstavnici BMK, te su provedena istraživanja probiotičkog koncepta. Uspješno preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK podnosi nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti želučanog soka 2, 5, pokazali su bakterijski sojevi: BGGO11-3, BGGO11-47, te BGAL 1-1, BGAL 1-5, BGAL 1-39, BGLE 1-14 i BGLE 1-16.

autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; in vitro simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta; probiotičke starter kulture

nije evidentirano

engleski

The Survival of Indigenous Strains of Lactic Acid Bacteria in Simulated Gastrointestinal Tract Conditions

nije evidentirano

autochthonous lactic acid bacteria; in vitro simulated gastrointestinal tract conditions; probiotic starter cultures

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

29.06.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija