Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta (CROSBI ID 368054)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Makovec, Sanja
Kos, Blaženka
hrvatski
Preživljavanje autohtonih izolata bakterija mliječne kiseline u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta
Provedena je karakterizacija pojedinih sojeva autohtone populacije bakterija mliječne kiseline (BMK), izoliranih iz tradicionalno proizvedenog sira u salamuri, kao probiotičkih starter kultura. Iz svježeg sira odabrano je 19 različitih autohtonih izolata koji su identificirani kao predstavnici BMK, te su provedena istraživanja probiotičkog koncepta. Uspješno preživljavanje u gastrointestinalnom traktu (GIT) jedan je od glavnih kriterija pri izboru probiotika. Ispitano je preživljavanje autohtonih izolata BMK u simuliranim uvjetima GIT. Većina autohtonih izolata BMK podnosi nepovoljne uvjete GIT in vitro, a osobito visok stupanj preživljavanja pri pH vrijednosti želučanog soka 2, 5, pokazali su bakterijski sojevi: BGGO11-3, BGGO11-47, te BGAL 1-1, BGAL 1-5, BGAL 1-39, BGLE 1-14 i BGLE 1-16.
autohtoni izolati bakterija mliječne kiseline; in vitro simulirani uvjeti gastrointestinalnog trakta; probiotičke starter kulture
nije evidentirano
engleski
The Survival of Indigenous Strains of Lactic Acid Bacteria in Simulated Gastrointestinal Tract Conditions
nije evidentirano
autochthonous lactic acid bacteria; in vitro simulated gastrointestinal tract conditions; probiotic starter cultures
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
29.06.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb