Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Grobnišćina 1941. i 1991. Povijesna osnovica (CROSBI ID 769127)

Druge vrste radova | ostalo

Strčić, Petar Grobnišćina 1941. i 1991. Povijesna osnovica // Sažeci za znanstveni skup Grobnišćina: tragovi, znakovi, smjerokazi. 2011.

Podaci o odgovornosti

Strčić, Petar

hrvatski

Grobnišćina 1941. i 1991. Povijesna osnovica

Godine 1941. i 1991. kapitalne su i za puk Grobnišćine. U obje godine krenulo se s tragedijama, čak i ratom na Hrvatsku, pa je stradala i Grobnišćina. U prvoj su Hrvatsku okupirali njemački nacisti i talijanski fašisti, a pridružili su im se i mađarski. Oni su vladali genocidno i uz pomoć kvislinga – domaćih ustaša i četnika, a povremeno i stranih (čerkeskih, turkestanskih, itd.). Slobodarski nastrojeni puk Grobnišćine odmah je pružio otpor talijansko-fašističkome okupatoru, pa i organizirano među prvima u Hrvatskoj, a onda se razvio Narodnooslobodilački rat pod vodstvom KPH (u KPJ). Pedeset godina potom, vladajuća velikosrpska/jugounitaristička struktura odbila je demokratizirati/liberalizirati SFR Jugoslaviju i odreći se gospodarskih privilegija, pa je s neočetničkih pozicija krenula u rat protiv Slovenije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Grobnišćina se i sada, iako neposredno nije oružano bila ugrožena, odmah uključila u Domovinski rat međunarodnopravno priznate Republike Hrvatske. Brojni branitelji sudjelovali su u borbama za domovinu. Poginuli borci i branitelji 1941. i 1991., te kasnije, kao i druge žrtve Grobnišćine stalno imaju pozornost i priznanje te ih se visoko cijeni i poštuje.

Grobnišćina; 1941. i 1991.

nije evidentirano

engleski

Grobnišćina 1941. i 1991. The historical base

nije evidentirano

Grobnišćina; 1941. and 1991.

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sažeci za znanstveni skup Grobnišćina: tragovi, znakovi, smjerokazi

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest