Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543241

Polifenolni sastav infuzije lista maline


Mofardin, Irena
Polifenolni sastav infuzije lista maline 2010., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Polifenolni sastav infuzije lista maline
(Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion)

Autori
Mofardin, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2010

Stranica
38

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Elaginska kiselina; Fenolne kiseline; List maline (Rubus idaeus L.); Tanini; Ukupni polifenoli
(Ellagic acid; Phenolic acids; Raspberry leaf (Rubus ideaus L.); Polyphenols; Tannins)

Sažetak
Vodena infuzija lista maline ima dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav u infuziji lista maline pripremljene klasičnom ekstrakcijom vodom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, slobodne hidroksicimetne kiseline, proantocijanidini, tanini). Antioksidacijski kapacitet infuzije lista maline određen je primjenom tri metode: FRAP (reakcija s željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2`-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfoske kiseline)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Infuziju lista maline karakterizira visoki udjel fenola i izraženi antioksidacijski kapacitet. Visoki udjel tanina s obzirom na udjel flavan-3-ola upućuje na prisustvo flavan-3-ola u vezanom obliku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb