Polifenolni sastav infuzije lista maline (CROSBI ID 368008)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Mofardin, Irena
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Polifenolni sastav infuzije lista maline
Vodena infuzija lista maline ima dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav u infuziji lista maline pripremljene klasičnom ekstrakcijom vodom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, slobodne hidroksicimetne kiseline, proantocijanidini, tanini). Antioksidacijski kapacitet infuzije lista maline određen je primjenom tri metode: FRAP (reakcija s željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2`-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfoske kiseline)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Infuziju lista maline karakterizira visoki udjel fenola i izraženi antioksidacijski kapacitet. Visoki udjel tanina s obzirom na udjel flavan-3-ola upućuje na prisustvo flavan-3-ola u vezanom obliku.
Elaginska kiselina; Fenolne kiseline; List maline (Rubus idaeus L.); Tanini; Ukupni polifenoli
nije evidentirano
engleski
Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion
nije evidentirano
Ellagic acid; Phenolic acids; Raspberry leaf (Rubus ideaus L.); Polyphenols; Tannins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
12.07.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb