Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Polifenolni sastav infuzije lista maline (CROSBI ID 368008)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mofardin, Irena Polifenolni sastav infuzije lista maline / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Mofardin, Irena

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Polifenolni sastav infuzije lista maline

Vodena infuzija lista maline ima dugu tradiciju primjene u narodnoj medicini zbog pozitivnih zdravstvenih učinaka kako za vanjsku, tako i za unutarnju primjenu. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav u infuziji lista maline pripremljene klasičnom ekstrakcijom vodom. Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, slobodne hidroksicimetne kiseline, proantocijanidini, tanini). Antioksidacijski kapacitet infuzije lista maline određen je primjenom tri metode: FRAP (reakcija s željezo(III)-tripiridiltriazinom), ABTS (reakcija s 2, 2`-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfoske kiseline)) i DPPH (reakcija s 1, 1-difenil-2-pikrilhidrazilom). Infuziju lista maline karakterizira visoki udjel fenola i izraženi antioksidacijski kapacitet. Visoki udjel tanina s obzirom na udjel flavan-3-ola upućuje na prisustvo flavan-3-ola u vezanom obliku.

Elaginska kiselina; Fenolne kiseline; List maline (Rubus idaeus L.); Tanini; Ukupni polifenoli

nije evidentirano

engleski

Polyphenolic composition of raspberry leaf infusion

nije evidentirano

Ellagic acid; Phenolic acids; Raspberry leaf (Rubus ideaus L.); Polyphenols; Tannins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

38

12.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija