Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543201

Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama


Martinac, Mia
Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje udjela ugljikohidrata u kavovinama
(Determination of carbohydrates content in coffee substitutes)

Autori
Martinac, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
25

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Kavovine; Žitarice; Ugljikohidrati
(Coffee substitutes; Cereals; Carbohydrates)

Sažetak
Kavovine su zdravstveno prihvatljiva zamjena za kavu jer ne sadrže kafein, a najčešće se dobivaju preradom korijena cikorije ili ječma te drugih žitarica. Pripravljaju se dodatkom vode ili mlijeka i predstavljaju nutritivno uravnotežen napitak koji može biti sastavni dio zdravog obroka. Cilj rada bio je odrediti udjele suhe tvari i ugljikohidrata u sedam kavovina. U tu svrhu primjenjene su dvije gravimetrijske metode. Najveći udjel polisaharida određen je u instant kavovini od ječma koja je imala i najveći udjel suhe tvari. Najmanji udjel polisaharida određen je u kavovini od prženog korijena cikorije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb