Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543140

Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe


Todorić, Marija
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe 2011., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
(Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower)

Autori
Todorić, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.03

Godina
2011

Stranica
58

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Antioksidacijski kapacitet; Biljne infuzije; Flavonoidi; Tanini
(Antioxidant capacity; Flavonoids; Herbal infusions; Taninns)

Sažetak
Popularnost konzumiranja biljnih infuzija povećana je u posljednih nekoliko godina čemu u velikoj mjeri doprinose i rezultati znanstvenih istraživanja potvrđujući njihov bogat bioaktivni sastav. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, uz koje se vezuju antibakterijski, protuupalni, antialergijski, antimutageni, antiviralni i antikancerogeni učinci. Svrha ovog rada je usporediti udio polifenola i antioksidacijski kapacitet 4 biljne infuzije: lista kupine, cvijeta lipe, matičnjaka i preslice. Udio ukupnih fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u biljnim infuzijama određen je spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) i FRAP (željezo(III)-tripiridiltriazina (Fe3+-TPTZ) metoda. Najveći bioaktivni potencijal pokazala je infuzija matičnjaka u kojoj je određen najveći udio ukupnih fenola (961, 82 mg GAE/L), dok je najslabiji potencijal pokazala infuzijai preslice (210, 91 mg GAE/L).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb