Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe (CROSBI ID 367992)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Todorić, Marija
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Bioaktivni potencijal infuzija matičnjaka, preslice, lista kupine i cvijeta lipe
Popularnost konzumiranja biljnih infuzija povećana je u posljednih nekoliko godina čemu u velikoj mjeri doprinose i rezultati znanstvenih istraživanja potvrđujući njihov bogat bioaktivni sastav. Polifenolni spojevi su najpoznatiji antioksidansi, uz koje se vezuju antibakterijski, protuupalni, antialergijski, antimutageni, antiviralni i antikancerogeni učinci. Svrha ovog rada je usporediti udio polifenola i antioksidacijski kapacitet 4 biljne infuzije: lista kupine, cvijeta lipe, matičnjaka i preslice. Udio ukupnih fenola, flavonoida i fenolnih kiselina u biljnim infuzijama određen je spektrofotometrijski. Antioksidacijski kapacitet ispitan je primjenom DPPH (1, 1-difenil-2-pikrilhidrazil), ABTS (2, 2'-azinobis(3-etilbenzotiazolin-6-sulfonske kiseline)) i FRAP (željezo(III)-tripiridiltriazina (Fe3+-TPTZ) metoda. Najveći bioaktivni potencijal pokazala je infuzija matičnjaka u kojoj je određen najveći udio ukupnih fenola (961, 82 mg GAE/L), dok je najslabiji potencijal pokazala infuzijai preslice (210, 91 mg GAE/L).
Antioksidacijski kapacitet; Biljne infuzije; Flavonoidi; Tanini
nije evidentirano
engleski
Bioactive potential of infusions of lemon balm, horsetail, blackberry leaves and linden flower
nije evidentirano
Antioxidant capacity; Flavonoids; Herbal infusions; Taninns
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
04.03.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb