Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 543044

Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije


Kostanjski, Valentina
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije 2010., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Promjena bioaktivnog sastava ekstrakata žutog čaja ovisno o uvjetima ekstrakcije
(Modification of bioactive compounds in yellow tea depending on extraction condition)

Autori
Kostanjski, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2010

Stranica
71

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Belščak-Cvitanović, Ana

Ključne riječi
Alkaloidi; Ekstrakcije; HPLC; Polifenoli; Žuti čaj
(Alkaloids; Extractions; HPLC; Polyphenols; Yellow tea)

Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj različitih otapala (voda, 10%-tni, 25%-tni, 50%-tni, 75%-tni i 100%-tni etanol) na udio polifenola i alkaloida u ekstraktima žutog čaja (rinfuzni oblik, filter vrećica i kuglica) pripremljenim tijekom tri ponovljene ekstrakcije, te tijekom jednodnevnog stajanja pripremljenih ekstrakata (1, 2, 4, 6, 24 sata) na sobnoj temperaturi. Također je uspoređena klasična ekstrakcija s vodom i 75%-tnim etanolom s ekstrakcijom istim otapalima u kombinaciji s ultrazvučnom kupelji. Kao najučinkovitije otapalo za ekstrakciju epigalokatehingalata (EGCG), kao najznačajnijeg katehina čaja, pokazao se 50%- tni etanol, neovisno o obliku čaja. Za ekstrakciju kafeina, kao najznačajnijeg alkaloida čaja, u rinfuznom obliku kao najučinkovitije otapalo pokazao se 25 %-tni etanol, dok kod kuglice i filter vrećice je to 50%-tni etanol. Kao najneučinkovitije otapalo za ekstrakciju istraživanih spojeva pokazao se 100%-tni etanol. Primjena ultrazvučne kupelji nije utjecala na povećanu ekstrakciju polifenola i alkaloida.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0000000-3470 - Stabilnost alkaloida i polifenola u proizvodima biljnog podrijetla (Draženka Komes, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb