Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada (CROSBI ID 367966)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Klarić, Nikolina
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Usporedba polifenolnog sastava različitih vrsta čokolada
Kakaovo zrno ima dugu tradiciju primjene u prehrani, kako zbog atraktivne arome tako i zbog svog pozitivnog učinka na ljudski organizam. Čokolada je najpopularniji proizvod u čijem sastavu dominira kakaovo zrno. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav čokolada različitog udjela suhe tvari kakaovih dijelova (30%, 38% i 72%). Primjenom spektrofotometrijskih metoda određen je udjel ukupnih fenola te pojedinih polifenolnih skupina (flavonoidi, flavan-3-oli, proantocijanidini), dok je tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti određen udjel flavan-3-ola ((-)-epikatehin, procijanidin B2) i fenolnih kiselina (galna, kava, ferulinska kiselina). Također je određen udio bezmasne suhe tvari kakaovih dijelova. Ispitivane čokolade predstavljaju bogate izvore polifenola. Udio polifenola povećava se proporcionalno udjelu kakaovih dijelova u čokoladi, te je čokolada s 72% kakaovih dijelova najbogatija polifenolima.
Kakaovo zrno (Theobroma cacao L.); Ukupni fenoli; Flavan-3-oli; Proantocijanidini; Fenolne kiseline
nije evidentirano
engleski
Comparison of polyphenolic composition of different chocolates
nije evidentirano
Cocoa beans (Theobroma cacao L.); Polyphenols; Flavan-3-ols; Proanthocyanidin; Phenolic acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
07.09.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb