Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 542958

Partnersko nasilje u mladenačkim vezama


Sušac, Nika; Ajduković, Dean; Löw, Ajana
Partnersko nasilje u mladenačkim vezama // III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija, Šincek, Danijela (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, 2010. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 542958 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Partnersko nasilje u mladenačkim vezama
(Adolescent dating violence)

Autori
Sušac, Nika ; Ajduković, Dean ; Löw, Ajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija, Šincek, Danijela - Osijek : Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, 2010, 34-34

Skup
Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 25.-27. 11 2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
nasilje u romantičnim vezama; nasilje u vezama adolescenata; partnersko nasilje
(romantic relationship violence; adolescent relationships violence; partner violence)

Sažetak
U svrhu utvrđivanja raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama mladih i nekih drugih varijabli, konstruiran je instrument koji može služiti evaluaciji preventivnih programa i praćenju promjena u ovoj populaciji. Instrument je u proljeće 2010. primijenjen na 623 učenika trećih razreda u 52 srednje škole u svim dijelovima Hrvatske. Sastoji od socio-demografskih pitanja, pitanja o iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci i 8 upitnika: Uvjerenja o tome što je dobra / zdrava veza, Prepoznavanje nasilnog ponašanja u vezama, Spremnost za postavljanje granica, Poznavanje svojih prava u vezi, Iskustvo doživljenog nasilja u vezi, Iskustvo počinjenog nasilja u vezi, Spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilja u vezi i Spremnost na pružanje pomoći. U uzorku je zastupljeno 55, 7% mladića i 44, 3 % djevojaka, te 54, 6 % učenika strukovnih škola i 45, 4 % učenika koji pohađaju gimnaziju. Utvrđeno je da postoje neke značajne razlike između djevojaka i mladića. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je zdrava veza, bolje poznaju svoja prava u vezi, no manje su spremne na postavljanje granica u vezi od mladića. Uz to, djevojke su spremnije i tražiti i pružati pomoć u slučaju nasilja u vezi. Što se iskustva nasilja tiče, djevojke izjavljuju kako u vezi čine više emocionalnog i fizičkog nasilja nego što su to iskazali mladići. Djevojke doživljavaju manje ovih oblika nasilja, te nasilja općenito, nego što su za sebe izjavili mladići. Iako djevojke doživljavaju više seksualnog nasilja, nema značajne razlike u izjavama o počinjenju seksualnog nasilja između djevojaka i mladića. Dobiveni rezultati u suprotnosti s ranim istraživanjima koja su pokazivala da djevojke u vezi doživljavaju više fizičkog nasilja i nasilja općenito, a da su mladići češće počinitelji fizičkog i seksualnog nasilja te nasilja općenito. Ovi podaci upućuju na moguću promjenu obrasca ponašanja u vezama mladih, što je sukladno novim istraživanjima u Sjevernoj Americi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Psihologija, Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ajana Löw (autor)

Avatar Url Nika Sušac (autor)

Avatar Url Dean Ajduković (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Sušac, Nika; Ajduković, Dean; Löw, Ajana
Partnersko nasilje u mladenačkim vezama // III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja / Kolesarić, Vladimir ; Ručević, Silvija, Šincek, Danijela (ur.).
Osijek: Filozofski fakultet Sveučilišta J. J. Strossmayera, 2010. str. 34-34 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sušac, N., Ajduković, D. & Löw, A. (2010) Partnersko nasilje u mladenačkim vezama. U: Kolesarić, V. & Ručević, Silvija, Šincek, Danijela (ur.)III. Znanstveno-stručni skup posvećen pitanjima nasilja „Psihosocijalni aspekti nasilja u suvremenom društvu – izazov obitelji, školi i zajednici“: Program i sažeci izlaganja.
@article{article, year = {2010}, pages = {34-34}, keywords = {nasilje u romanti\v{c}nim vezama, nasilje u vezama adolescenata, partnersko nasilje}, title = {Partnersko nasilje u mladena\v{c}kim vezama}, keyword = {nasilje u romanti\v{c}nim vezama, nasilje u vezama adolescenata, partnersko nasilje}, publisher = {Filozofski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J. J. Strossmayera}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, year = {2010}, pages = {34-34}, keywords = {romantic relationship violence, adolescent relationships violence, partner violence}, title = {Adolescent dating violence}, keyword = {romantic relationship violence, adolescent relationships violence, partner violence}, publisher = {Filozofski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta J. J. Strossmayera}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font